Quantcast
Channel: Hagegnomen Bjarnes hageblogg
Viewing all 206 articles
Browse latest View live

Hagearbeid i januar

$
0
0
Jeg innrømmer det med en gang, jeg liker godt snøfrie vintre. Og i år ser det bra ut så langt, selv om det nok er vel optimistisk å håpe at den snøfrie tilstanden varer særlig mye lenger. Og så er det det regnet, da. Her hos oss har det regnet langt mer i desember enn det normale. Og det gjør jo ting litt mer utfordrende. For snøfri hage burde jo gi anledning til litt pusling i hagen, ikke sant?


Og idag var det faktisk tilfelle, se bare her hvor flink fruen er til å flytte bærbusker. Det tror jeg er første gangen, at det har vært mulig å gjøre slike ting i januar. Derfor spanderer vi ett bilde til av hendelsen.


-Hvorfor gjorde ikke du denne jobben? hører jeg deg spørre. Vel, jeg får skylde på at jeg hadde 25 liter øl som jeg måtte tappe på flasker, pluss litt vondt i ryggen, og så er jeg litt forkjøla -det holdt jeg på å glemme.

For eventuelle nye lesere av hagegnomens hageblogg så tar jeg med et par oversiktsbilder fra hagen (den delen som ligger på sørsiden av huset). Vinterbilder er jo godt egnet til å vise hagens struktur. Det synes ofte ikke så godt på sommerstid når hagen er på sitt frodigste.


Dette bildet er forresten laget automatisk av google, satt sammen av tre bilder som jeg har tatt. Det er da ganske snedig, eller?



Ja, sånn ser det altså ut vinterstid hos oss.

Ha en fortsatt god helg!

Det spirer i januar

$
0
0
Se på disse her, da! Det er faktisk noen små luringer som spirer allerede. Det kan vel ikke gå bra, vel? Her er knopper på en klematis som står lunt og fint.


Og her er noen løker. Vi satt store mengder løk i høst, og det ser i alle fall ut til at noen av dem har etablert seg fint.


Til slutt kan jeg melde at årets hvitveis er på vei. Den ser du her, hvis du ser skikkelig godt etter.


Da satser vi bare på at de gode vekstforholdene holder seg en stund til.

Planterommet i kjelleren snart klart

$
0
0
Vi er så heldige at vi har et eget rom i kjelleren som vi kan bruke til forspiring av planter til hagen. Rommet gjør selvsagt nytte som bod også, men nå i de neste månedene vil det først og fremst være planterom.



OK, det er ganske rotete, men jeg er sikker på at fruen kommer til å rydde litt.
Rydde selv, sier du?
OK, da.

Uansett så er det snart klart for å så de første frøene til de plantene som skal pryde hagen til sommeren. Først ut er som vanlig artisjokk. Den ivrige leser av bloggen vil vite at vi også prøver å overvintre noen av fjorårets artisjokkplanter (de er egentlig flerårige), men det skal altså såes noen nye i tillegg. Andre planter som såes tidlig er chili. Disse plantene trenger lang tid på å bli modne, og det er om å gjøre å komme igang tidlig. Chiliene vil tilbringe hele sesongen innendørs, i drivhuset, mens artisjokkene nok må friste tilværelsen utendørs i kjøkkenhagen.

Og nå ser jeg av fruens blogg at hun allerede har sådd noen frø; det kan du lese om her.

Ha en fin uke!

Øletiketter

$
0
0
Jeg har jo som mange vet slått meg på ølbrygging på mine gamle dager. Det er en hobby som både er til glede og nytte. Når man brygger øl, er det en god del småting man må ta stilling til. For eksempel hva slags flasker man skal bruke, og hvorvidt flaskene skal prydes med etiketter.

Nå er jo ikke jeg noen stor estetiker, men jeg har allikevel laget noen etiketter. Eller laget og laget, jeg bruker en øletikettmal som jeg har funnet på det store internettet. Den heter Beer Labelizer, og hvis du er interessert så kan du jo ta en titt selv. Det finnes en Jam Labelizer også, den kan du bruke hvis du vil lage fine etiketter på syltetøyglassene dine.

En av ulempene med denne malen, er at flere av etikettene ikke tillater bruk av æ, ø og å. Det er jo litt krøkkete. Per dags dato har jeg kommet opp i fem brygg, så jeg er fremdeles nybegynner (det blir ca 25 liter eller 3 kasser øl for hvert brygg). På det aller første brygget laget jeg ikke noen etikett, men her kommer etikettene til de fire neste bryggene.

Dette er nr 2:



Her er nr 3:

Og nr 4:


Nr 5 ser sånn ut:


Som du ser så tillater noen av designene at man laster opp egne bilder. Det er jo litt artig. Det åpner jo for svært personlige etiketter. Jeg leker meg også litt med å lage egne navn til de ulike bryggene. Så langt har jeg bare kommet opp med Bjarnebrygg, Humlepung og Solnedgang. Og så har jeg noen mulige navn på en liste; Svartedauden kunne vel passe på en kullsvart brown ale, eller kanskje Stalin (med portrett på etiketten) på en red ale, eller hva med Hentesveis? eller Nyperosa? Jeg vet ikke, du har kanskje noen forslag?

Ja, ja. Nok om det, nå tar jeg meg en øl.

Jeg tar meg en øl

Årets første grønnsaksspirer

$
0
0
Da kan jeg melde at årets første spirer er her. Da snakker jeg ikke om utendørs, der har vi hatt spirer og knopper lenge, men innendørs. Men altså det første som vi (fruen) har sådd med tanke på årets hagesesong. Det som må såes så tidlig er først og fremst artisjokk og paprika og chili. De sådde fruen for en ukes tid siden, og nå spirer de første.


Vi har hatt en viss suksess med artisjokker de siste par sesongene. Den sorten vi bruker heter Green Globe, og det er den du kan se spirene til nederst til venstre i bildet. Den chilien som er tidlig ute er en som fruen har tatt frø fra selv. Den heter Liten krøllete chili... Når de nå vel har spiret, så går turen ned til planterommet i kjelleren der de skal vokse seg store og sterke så de er klar til å bli plantet ut i mai eller juni.

Ellers ser det ut til at vi får en runde med vinter; det har falt to cm snø, og i skrivende stund måler vi minus seks grader ute. Da ser det sånn ut:




Det er pent om vinteren også, ikke sant?

Ha en fin søndag!

Tilbakeblikk på 2013: Mars

$
0
0
Kalenderen viser januar, det snør lett ute og vinteren er (endelig?) her. Det skjer absolutt ingen ting i hagen, siden den nå er dekket av et fint lag med snø. Da kan det kanskje passe med en serie blogginnlegg om hvordan hageåret, eller kanskje heller hageblogg-året, 2013 forløp hos oss.

Vi begynner med et lite tilbakeblikk på måneden mars. Tidligere enn det skjedde det ikke noe særlig i hagen. Det gjorde det egentlig ikke i mars heller, men ett sted skal man jo begynne. Våren i fjor var preget av mye frost, og ting tok tid. Men; innendørs skjedde det da litt. Vi sådde jo en del planter i planterommet. Det kunne f. eks se sånn ut:


Og med dette slutter egentlig det som hadde med egen hage å gjøre (på bloggen). Nei forresten, det er ikke helt riktig, for det var også en del om drivhuset, om kos og hygge og hvordan drivhuset ble forberedt for sesongen.



 Direkte relatert til egen hage var også dette innlegget om vanningsanlegget som vi har i drivhuset. Det blogginnlegget kan det kanskje være interessant å ta en titt på forresten, for det har vi stor glede og nytte av.



Bortsett fra dette var det en masse utenomsnakk, men sånn må det vel være mens man lengter etter en vår som lot vente på seg. Da ble bloggen fylt opp av innlegg fra påskeferien i Danmark, og andre ting. Her er et eksempel fra Danmark, hvor vi besøkte flere hagesentere og generelt gledet oss over at våren var tidligere enn hjemme. Her kan du lese et lite innlegg om Den gamle præstegård, som befolkes av trivelige og gjestfrie folk.


OK, det får holde om mars. Så kommer jeg tilbake til de andre månedene plutselig.

Ha en fin fredag!

Tilbakeblikk på 2013: April

$
0
0
I april gikk vi fremdeles og ventet på våren, mesteparten av tiden i alle fall. Kulda, snøen og isen i bakken viste seg å være svært seiglivet, og det meste ble satt på vent. Men ikke aktiviteten på bloggen. Der gikk det på høygir, med gjennomsnittlig to innlegg hver dag. Det resulterte også i at april ble den måneden med desidert flest sidevisninger på bloggen. Over 10 000, faktisk. Jeg takker ærbødigst for at dere holdt ut med den voldsomme strømmen av innlegg, alle var sikkert ikke like interessante.

Tidlig i måneden var optimismen stor, og gleden over gryende blomstring ble uttrykt på denne måten.


Siden mulighetene for utearbeid var begrenset, ble det rapportert om hvordan det hadde gått med noen overvintrende planter. Det var første året vi brukte den isolerte dukkestua til overvintring, og det viste seg å være riktig vellykket. Her representert ved et lite sitrustre.


Men så, i slutten av måneden ble det endelig anledning til å sette i gang med våronna og noen av alle årets prosjekter. Kjøkkenhagen har høy prioritet hos oss, det kan du lese litt om her.


Og så foregikk det selvsagt en masse sosiale aktiviteter i hagen, selv om temperaturen utendørs kunne vært høyere. Takket være drivhuseffekten har vi nemlig levelige forhold i drivhuset, og allerede første april hadde vi lunsjgjester der ute.


Og selvsagt ble det anledning til å ta i bruk drivhuset til det det er til, å drive fram planter. De første plantene flyttet inn i drivhuset den 14. april. Da følte vi at våren var på rett spor, og at det var trygt å flytte dem. Og det var det, det gikk fint, bare med hjelp av en liten varmeovn som tok luven av de kaldeste nettene.


Ha en fin lørdag!

Tilbakeblikk på 2013: Mai

$
0
0
Så var turen kommet til mai, og endelig skjøt våren fart. Det skjedde ting i (og med) kjøkkenhagen, i blomsterbedene, på terrassen, og busker og trær kappes om å ha den flotteste blomstringen.


Det store prosjektet på hagebloggen var video. Jeg mente det ville være interessant å lage videoer fra hagen, og dermed trodde jeg det ville være interessant for alle andre å lage videoer også. Jeg synes det er artig, da må jo alle andre synes det også, ikke sant? Nei, det gjorde de ikke. Jeg tror nok ikke du skal se helt bort fra at det kommer flere videoer fra vår hage, men i denne omgang må du nøye deg med dette innlegget som er en oppdatering fra drivhuset.


Terrasseprosjektet var å bytte ut de gamle svenske furumøblene med noe hipt og moderne, nemlig møbler laget av europaller. Det er godt dokumentert tidligere, men her er atter en gang et innlegg om disse pallemøblene.


I kjøkkenhagen skjedde det store ting i mai, da arealet ble nesten fordoblet. Det hadde vi stor glede av resten av sommeren, og vi regner med at den gleden fortsetter i årene som kommer. I forbindelse med utvidelsen ble det anlagt gruslagte gangveier i kjøkkenhagen. Disse flettegjerdene av hassel som du kan se i dette innlegget fungerer som en ganske effektiv avgrensning mellom grus og jord. Også er de ganske dekorative, synes jeg.


Selv om kjøkkenhagen har vært under ombygging, så har de vel etablerte aspargesplantene våre ikke sviktet oss. Vi har hatt dem i mange år, og har stor glede av dem hver vår. De høstes fra midten av mai og til st. Hans. Etter det får de stå å vokse uten noen innblanding fra oss. Du kan lese om aspargesbedet her.


Og så var det blomstringen, da. Det er jo noe av det som er mest stas med våren, ikke sant, å følge med på alt som spirer, blomstrer og gror. Særlig var jeg opptatt av trær som blomstrer, for dem har vi flere av i hagen. Dette innlegget er et eksempel på det.


Vel, det var litt om hva som hendte på bloggen og i hagen i mai i fjor. Nå ser vi framover mot en ny vår. Flere tilbakeblikk følger, om ikke så brått.

Ha en super søndag!

Brygge øl, bake brød

$
0
0
Jeg kom over en oppskrift på brød med mask som fibertilsetning. Mask er den malten (knuste korn) som du har brukt til å brygge øl av, altså et restprodukt fra ølbryggingen. Det går vanligvis rett i komposten, men i alle fall en liten del av det kan man bruke i brøddeigen. Man bruker også søtvørter; det er det som skal bli øl, men før gjæringen. Altså ugjæret øl. Man kan sikkert erstatte det med ferdig øl også. Dette er oppskriften:

4,5 dl vørter
5 dl utvasket mask
3 dl grovt rugmel
12 dl hvetemel
1/2 dl honning eller sirup
50 g gjær
2 ts salt

Vørteren varmes opp til 37 grader, og gjæret blandes inn. Bakes ellers på vanlig måte på 200 grader i 45 minutter. Brødet er altså et bonusprodukt etter ølbryggingen. Sist brygget jeg hveteøl, da er det halvparten byggmalt og halvparten hvetemalt (det normale er jo bare bygg). Det gir et lyst og mildt øl, som ikke er så bittert. Og hvetemalten kan gi noen interessante ekstrasmaker under gjæringen; visstnok kan man påtreffe både banan- og nelliksmak. Det blir spennende, men først var det altså dette brødet.


Og brødet ble bra, det. Noen ganger når jeg baker så faller brødet litt sammen når jeg setter det i ovnen; det skjedde denne gangen. Så brødet ble ikke allverdens høyt, men leg lover deg at det smaker godt!

Vel bekomme!
 
(-Takk)

Dette gleder jeg meg til!

$
0
0
Vinteren har festet grepet, selv her i Vestfold. Så da er det bare å glede seg til våren. I fjor vår kunne det se sånn ut hos oss:




Noe å se fram til, ikke sant?

Tilbakeblikk på 2013: Juni

$
0
0
Da er turen kommet til juni.


Juni, ja. Da begynte det å ligne noe i hagen. Planter sto i blomst, og vi opplevde de første ordentlige sommerdagene. Noe av det beste jeg vet er når det er så varmt at det går an å ta seg en liten hvil i hengekøya; i skyggen. Det kan du se et bilde av under her, der hagebloggergnomen ligger nokså fornøyd og blid og hviler seg i skyggen.


Ellers så var det selvfølgelig også noen prosjekter å konsentrere seg om i juni. Jeg (vi) prøver å få unna det meste av anleggsarbeid eller større prosjekter til St. Hans. På den måten slipper vi å ha det hengende over oss hele sommeren.

Et av de enklere prosjektene i fjor var at vi "etablerte" en liten del av plenen som blomstereng. Egentlig lot vi bare gresset gro, og klipte rundt det med gressklipperen. OK, vi plantet inn noen få nye planter også, men basisen for enga er gresset og en ganske ivrig forekomst av prestekrager. Her er et bilde fra 8. juni som kanskje ikke gir et så godt bilde av selve enga, men det er i alle fall noen prestekrager.


I juni tok jeg også opp ett eller to hagerelaterte problemer. Jeg kunne f eks melde om at ligusterhekken slet med å komme seg etter den kalde våren. Store deler av hekken var lende uten nye blader, enkelte deler sto hele sommeren uten så mye ny tilvekst. Men til slutt så det ut som om hekken skulle klare å komme seg igjen. Det blir spennende nå til våren å se hvordan det går, jeg tror ikke hekken vil takle det så godt om vi får en sånn vår til. Her er et bilde fra 14. mai:


Vi har et annet, og tilbakevennende, problem også. Det er at den store heggen vår blir angrepet av heggspinnere. Det skjer hvert år, noen ganger blir nesten hele treet dekket i fint gråhvitt spinn, og noen ganger ikke fult så mye. I fjor slapp treet relativt billig unna angrepet, og da så det sånn ut:


Vi her ikke mye problemer i hagen, men litt er det jo alltid. Mot slutten av måneden ferierte vi i Danmark (som vi ofte gjør) og her er noen bilder fra ferien. Da slutter vi dagens innlegg med noe hyggelig.



Ha en fin onsdags kveld!

Tilbakeblikk på 2013: Juli

$
0
0
Så var det juli som sto for tur, ferietid med varme dager og lyse sommerkvelder. Den fineste tiden i hagen, vil mange si. Hagen er i full gang, prosjektene bør være gjennomført (ikke alle, skal det vise seg), og freden og roen skal senke seg over hele nabolaget.


Ja, akkurat sånn var det. Og prestekragene blomstret på sitt mest intense, så blomsterenga virkelig kom til sin rett.

I innlegget om måneden juni skrev jeg at vi hadde laget oss en "regel" som gikk ut på at alle prosjekter helst skulle være ferdig til St. Hans. Det kan du kanskje synes er en rar regel, for det er jo hyggelig å ha noe småtteri å stelle med gjennom hele sesongen. Og ja, det er helt riktig, men samtidig er det fint å ha en slags tidsfrist å forholde seg til. Da er det lettere å bli ferdig, og når fristen er passert så er det ingen som forventer at store ting skal skje i hagen.

Tidsfrister er jo ikke alltid så lette å holde, så prosjektperioden ble litt forlenget. Men så fikk vi også ferdig disse fine kompostbingene som du kan lese mer om her, og se på dette bildet:


Et par andre småprosjekter fikk også oppmerksomhet på bloggen; det var dette blikkfanget i kjøkkenhagen,


og denne lille trammen eller avsatsen utenfor kjellerinngangen:


Fra kjøkkenhagen kunne det rapporteres om både gleder og bekymringer, flest gleder heldigvis. I førstnevnte kategori faller dette, som handler om luseangrep på våre høyt elskede artisjokker. De så da sånn ut:


Ivrige lesere av bloggen husker kanskje at vi i år prøver å overvintre artisjokkplanter i store potter i dukkestua. Fruen har akkurat gjennomført en av sine jevnlige inspeksjonsrunder der ute, og kunne rapportere at artisjokkene står veldig fint. De er lysegrønne, og ser svært så friske ut. Så vi gleder oss til tiden igjen kommer for å plante dem ut i kjøkkenhagen.

Et mer gledelig budskap fra kjøkkenhagen i juli var dette, om bær som modnes. Her er de modnende bærene representert ved solbær:


Senere (enn juli) bestemte vi oss for å flytte på disse bærbuskene, så bærhøsten neste sommer blir nok ikke så god som den har vært de siste årene.

Vi avslutter dette lille tilbakeblikket på juli måned med å konstatere at vi ikke har Vestfolds fineste hage. Ikke det at vi trodde vi hadde det, men det var altså en konkurranse arrangert av de forskjellige lokalavisene som tok mål av seg til å kåre Vestfolds fineste hage. Vi vant ikke, men her kan du lese det blogginnlegget som vi brukte når vi meldte oss på konkurransen.




Ha en fortsatt herlig helg!

Tilbakeblikk på 2013: August

$
0
0
I serien av tilbakeblikk har vi idag kommet til august. Høysommer, med en antydning til høst i lufta. Tiden for å begynne innhøsting av hagens overskudd. I det hele tatt en flott måned.

Vi begynner med å høste stikkelsbær. Vi har en enslig busk med røde stikkelsbær som vi har mye glede av. Den gir ikke mer enn to-tre kilo bær, men det er mer enn nok til vårt bruk. Vi lager syltetøy av dem, nemlig. Disse bærene inneholder tydeligvis en masse pektin, så syltetøyet blir fyldig og fint uten alt for mye fiksfakseri. Også så godt som det er! Her kan du lese et innlegg om disse bæra.


Vi har en ligusterhekk mot veien på hele nordsiden av hagen. Den hekken blir klippet to eller tre ganger i året (jo oftere man klipper, jo mindre jobb er det). Vanligvis er første gangen rett etter St. Hans, og senest første uka i juli. Da er den allerede ganske lang ved ørene, og den er ikke alltid kort i nakken heller. Så frisering må til. Jeg har tidligere beklaget meg over at hekken ble satt tilbake på våren i fjor, men det tror jeg ikke er tydelig utfra disse bildene.  Vil du lese mer, så trykker du her.



August er også tiden for Hageselskapets 1000 Åpne Hager, og vi deltok for andre gang. Du kan lese om det her. Første gangen ble vil velsignet med det flotteste sommervær man kan tenke seg, og sikkert 200 mennesker fant veien til hagen vår. Denne gangen regnet det som jeg aldri har sett før. Men, også denne søndagen kom det besøkende; ikke de to første timene hvor det regnet som verst, men etterhvert. Ca 70 personer totalt telte vi.


Jeg begynte dette innlegget med innhøsting, og jeg slutter på samme måten. Her er to innlegg om sjølberging og kjøkkenhagen. Sjølberging er kanskje å ta i litt, men det er i alle fall ganske mye rart som finner veien fra kjøkkenhagen og drivhuset og opp på matbordet.





Det var alt for idag. Nå skal vi til med å så tomatfrø til årets høst. Fruen mener vi skal ha 12 forskjellige sorter.

Det blir bra!

Tilbakeblikk på 2013: September

$
0
0
Det er tid for et nytt tilbakeblikk, denne gangen fra den flotte måneden september. I dag kunne jeg godt ha postet et innlegg om måking, for det har opptatt oss de siste dagene. Vi har passet på hele tiden at det ikke er for mye snø på drivhuset, og nå som mildværet har slått til i Åsgårdstrand får vi betalt for arbeidet ved at drivhuset straks er helt fritt for snø og is. I løpet av natten har all snø (ganske mye) sklidd ned fra glasstaket over terrassen, og jeg har måket en liten meter snø ned fra et annet lite halvtak vi har. Men altså, jeg vil mye heller vise bilder og skrive litt om hva vi stelte med i september i fjor. Vi begynner med et innlegg om høstblomster.


Vi er jo glade amatører innenfor hagebruk, og trenger alle de råd vi kan få. I dette innlegget spurte jeg etter råd om hva vi burde satse på for å beholde blomstringen i hagen et stykke ut over høsten. Tusen takk for alle råd!

Høsten er en vakker tid, der hagen på en måte skifter karakter. Både på grunn av at plantene antar andre farger, og ved at sola står lavere på himmelen og således gir et helt annet lys enn på sommeren. Det kan du se litt av her, i dette innlegget som heter Lav sol i hagen.


Ellers er jo september preget av innhøsting og forberedelser for neste årstid. Vi har mye tomater, og ikke alle rekker å bli modne. Det er jo et kjent fenomen her på berget, men det er ingen grunn til å fortvile. Også grønne tomater kan også brukes til noe. Vi lager marmelade av dem, og det blir veldig godt. Når jeg tenker meg om så skriver jeg det ("det er veldig godt", eller "det går fint an å eta" (som betyr det samme)) om alt fra hagen.. Men altså, grønn tomatmarmelade er veldig godt. Hvis du tar en titt på dette innlegget, så ser du hvordan vi gjør det.


Til slutt skal vi se litt på hvordan vi forbereder drivhuset for vinteren. Det er sikkert ikke noen overraskelse for noen at drivhuset må gjøres rent jevnlig. Vi gjør det vår og høst. I løpet av sommeren blir det selvsagt ganske skittent på grunn av dyrkingen og aktivitetene som er knyttet til det. Det sprutes med vann, og rotes med jord.


I løpet av vinteren har det en tendens til å skitnes litt til igjen, så vi tar en runde på våren også. Vi bruker en såpe som er spesielt for drivhus, med noe lurium som hemmer algevekst. Det funker fint.

Det var alt for i dag, ha en fortsatt fin søndag!

Bare for å minne oss selv på hva vi har i vente

$
0
0
.. poster jeg disse to bildene av en stokkrose som vi har stående i sørveggen.



Ha en fin dag!


Forspiring

$
0
0
Ja da, vi er godt igang med forberedelsene til årets grønnsakshøst. Vi har allerede sådd artisjokker, endel chili og paprika. De første sådde fruen allerede 5. januar. Nå ser de sånn ut:


Hun sådde to frø i hvert "beger", og ett av dem er allerede luket vekk. Jeg har flink kone!

1. februar sådde hun en god del tomater. De har så vidt begynt å spire, men det tror jeg ikke du kan se på bildet.


Her er det også sådd flere frø i hvert beger, og de vil bli tynnet etterhvert. Som du ser, så har vi drysset et stoff oppå jorda. Det er Perlite eller Vermiculite som begge er (omtrent det samme) vulkansk materiale som skal gi optimale forhold for spiring.

Totalt vil vi nok ha en ti tolv forskjellige tomatsorter, da har vi noe for en hver smak. To-tre planter av hver sort, tenker jeg det blir til slutt. Vi har de aller fleste tomatplantene i drivhuset. Utenfor blir det vanskelig å få dem til å modne skikkelig. Det er for å sikre oss en viss avling at vi er så tidlig ute med såing også. I fjor kunne vi konstatere at våre hjemmesådde tomatplanter var en god del større enn de som ble budt fram for salg i hagesentrene på vårparten.

Striper i snøen

$
0
0
Når mildværet satte inn, så fikk vi disse stripene i snøen i hagen. De kom helt av seg selv, og ikke på steder hvor vi hadde gått tidligere. Jeg synes det var litt artig, jeg da.



Så veldig mye annet enn dette har jeg ikke å melde fra det som er utendørs.

Innendørs skjer det imidlertid litt av hvert, for vi er i gang med såing og forspiring. Det skal jeg melde mer om en av dagene. Senere skal vi også ta en titt i dukkestua og se hvordan det står til med de plantene som tilbringer vinteren der ute.

Ha en fin dag!

Tre fine fra hjøkkenhagen

$
0
0
.. er disse tre her.




Poster dem nå, så vi ser hva vi har å glede oss til.

God helg!

Vi tar en titt i dukkestua

$
0
0
For der har vi noen planter som overvintrer. Det er pelargonia, roser, artisjokker, sitrus og litt diverse. Sånn ser det ut:




Den ene sitrusen ser ut til å miste frukter (den til høyre på det midterste bildet), ellers ser det ut som om alt har klart seg fint. Som du ser av det nederste bildet, så ligger temperaturen på fire-fem grader (varierer mellom fire og ti grader). Det gjør den takket være en liten vifteovn som går på termostat. I dag var vi ute for å inspisere, og for å sette igang plantelyset i taket (ikke på bilde). Plantelyset går på timer, så det lyser tolv timer i døgnet. På grunn av dette lyset vil det også bli varmere der ute, så vifteovnen får noen rolige dager.

Fortsatt god helg!

Drivhuseffekten

$
0
0
Drivhuseffekten virker, det er helt sikkert. Alle som har drivhus vet at det skal lite sol til før temperaturen skyter i været. Det kunne vi konstatere her om dagen, da vi hadde en formiddag hvor solen faktisk skinte.


Her kan du se at temperaturen kl 10:04 var 5 grader, og en halvtime etterpå var den steget til 13 grader.


Så kan man jo spekulere på hvorfor inne- og utetemperaturtallene er så forskjellige, når temperaturføleren ligger rett ved siden av apparatet. Men; det er ikke poenget i dag. For ordens skyld så nevner jeg at temperaturen utenfor drivhuset var ca 2 grader.

Og det er nettopp dette som er det fine med å ha et drivhus. Nå på vårparten (hi hi, "på vårparten") er det ofte fristende å sitte ute når det er fint vær. Men, så viser det seg  være for kaldt. Da er drivhuset godt å ha.

Ha en fin uke, mens du venter på våren!

Viewing all 206 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>