Quantcast
Channel: Hagegnomen Bjarnes hageblogg
Viewing all 206 articles
Browse latest View live

Er det lov å håpe?

$
0
0
Er det lov å håpe at vinteren er på hell? Vi var optimistiske ifjor også på denne tiden, men da gikk det jo ikke så bra. Men nå, nå synes jeg ting tyder på at vi kan ha håp om en fin, lang vår. Snøen er snart borte, etter noen dager med temperaturer godt oppe på pluss-siden. Jeg har stukket kameralinsa ut av huset, og tatt noen få bilder.




Finnes det andre vårtegn enn lite snø, da? Tja, det gjør vel det. Det ser ut som om det er liv i en god del løkvekster i alle fall. Det blir spennende å følge med på, for vi satte mye løk i høst. Her er noen av dem på god vei:


Det var alt for i dag. Vi tar snart en liten tur til Danmark, og gleder oss til å se om våren har kommet lenger der.

Ha en fin uke!

Det har vært stille en stund...

$
0
0
...på bloggen, altså. Det skjer jo ikke all verden i hagen enda, men nå er jeg sikker på at det er like før.

Løker av ymse slag er på gang, her representert ved noen perleblomster som i har hatt en stund. De blomstrer lekkert i blått og hvitt hver vår.


Ellers kan vi konstatere at pollensesongen er i gang, for sånn ser raklene på hasselen ut nå:


Her om dagen oppdaget fruen denne lille karen også; det er en julerose som vi nesten hadde glemt at vi hadde. Vi kan i hvert fall ikke huske at den blomstret i fjor.


Og drivhuset? Ja, det var tilløp til et lite glimt av sol i ettermiddag, så da skjøt temperaturen i været der inne:


Fruen prøver seg på selvberging når det gjelder blomsterpinner i år, og følger et tips om å bruke tørkede stengler av skogskjegg til denne oppgaven. Det blir spennende å se om det funker.


OK, det var et lite glimt fra en ettermiddag i begynnelsen av mars.

Ha en fin uke!

Du skal være tidlig ute

$
0
0
Du skal tydelig være tidlig ute hvis du er staude og vil blomstre i Norge. Dette bildet viser bergknapp-knopper, de kommer ikke til å blomstre før i oktober.


Siden dette jo er en staude, så går det fint an å dele den på denne tiden av året; den rekker nok å blomstre allikevel.

Det er er noen sedumplanter som vi har stående i en halv tønne. De har klart seg helt fint gjennom vinteren.



Disse rabarbraene står også på springbrettet nå. Til daglig har vi en bøtte stående over dem som beskyttelse. Rabarbra har det mye mer travelt enn oktoberbergknappen.


Vi tar med et bilde til, bare for å se hvordan det ser ut rett før det braker løs.


Ha det fint til neste gang!

Erantis blomstrer

$
0
0
Det er den fine tiden hvor de som befolker hagebloggverdenen kappes om å legge ut bilder av blomster som kommer smygende i hagen. Vel, jeg vil gjerne være med. Vår hage har en flott beliggenhet sånn rent klimamessig, men jeg registrerer at andre i nærheten er tidligere enn oss. Det får være greit, før eller siden kommer våren over hele landet. I dag kan jeg bare melde på denne lille erantisen, som blomstrer fint der den står under en syrinbusk.


Den kommer i tillegg til den hvite julerosa som jeg viste her om dagen. Og nå er det rett før krokuser og et utall andre løkplanter slår ut i full blomst.

God søndag!

Livet går sin gang i planterommet

$
0
0
Jeg tilstår det med en eneste gang; planterommet i kjelleren er fruens domene. Der har hun sådd det meste av det vi skal ha av grønnsaker i drivhuset, og enda noe mer. Her kommer en liten gjennomgang av hva vi (hun) har der nede. Først et lite overblikk. Utenfor bildet over spirene henger det et plantelys som er programmert til å lyse halve døgnet.


Her er en del forskjellige sorter paprika og chili.


Og her er tomatene, så vidt jeg kunne se så har vi ti-tolv forskjellige sorter. Det høres kanskje mye ut, og man kan sikkert klare seg med en sort eller tre. Men vi liker å ha mange sorter å velge mellom; noen til brødskiva, noen til salat, noen til tomatsaus, og noen til å spise fortløpende.


Blomster må vi også ha, det er klart. Vi prøver å blande mye blomster inn blant grønnsakene i kjøkkenhagen, det gjør den enda mer dekorativ. Vi har særlig mye av blomkarse og ringblomster, men her er det tagetes som spirer.


Så er turen kommet til artisjokker, som kommer fint. Vi har overvintret noen artisjokker fra i fjor; noen innendørs, og en utendørs (som ser ut som den har klart seg i kjøkkenhagen gjennom den ganske snille vinteren vi har hatt. Vi gleder oss til å se hvordan disse plantene utvikler seg til sommeren, hvem som klarer seg best.


Flere blomster. Vi har kjøpt disse knollene i hagesenteret, og det er vel like greit å stikke dem ned i hver sin potte med en gang, slik at de kommer i gang. Hittil har vi vært litt reserverte når det gjelder knoll-planter, slike som skal opp igjen av jorden til høsten. Men etterhvert som hagebasillen får bedre feste og ønsket om høstblomster forsterkes, så prøver vi oss med litt georginer.


Og helt til slutt; ta en titt på denne lille tassen her. Det er en fluefanger som jeg har fått av en kollega! Den heter Venusfluefanger, og skal ta seg av fluer og mygg. Den er altså "kjøttetende". Den lokker til seg fluer, og stenger dem inne i små feller eller fangstkopper. Når den har fanget noe, så lukkes fellen igjen, og skifter farge til mørk lilla (nede til høyre).


-Er den effektiv? hører jeg deg spørre.
-Nei, men den er fin, og morsom!

Ha en fin ny uke!

Heggen midt i mars

$
0
0
Vi har en staselig hegg midt i hagen. Den heggen har jeg tenkt å følge på nært hold gjennom hele vekstsesongen. Det er en ide jeg har fått fra en engelsk hageblogg (som igjen hadde fått den fra en annen blogg). Jeg synes det var en god ide, og verdt et forsøk. Eventuelle andre bloggere som er enig oppfordres til å dele sine innlegg i kommentarfeltet under. Så kan vi linke til hverandre, blir så koselig atte! Jeg tenker meg ett innlegg midt i hver måned.

Så, jeg har vært ute og tatt noen bilder, og her er den i all sin prakt. Eller, ikke i all sin prakt, for den har jo ingen blader på seg enda. Men her er den i alle fall.


Og her fra en annen vinkel, der den ikke blir forstyrret av morelltreet som står rett ved siden av.


Det morelltreet vil nok bli fjernet ganske snart, tenker jeg. Det er villmorell, som vi har ganske mye av her i distriktet. Morellene er gode, men det er vanskelig å bruke dem til noe annet enn å spise rett fra treet. Fint for fuglene, da.

Men nå var det altså heggen dette innlegget skulle dreie seg om. Du legger sikkert merke til hvor fine former det er på greinene og hvordan de avtegner seg mot himmelen. Det har vi prøvd å ta vare på gjennom vinteren ved å belyse treet nedenfra, med denne lampa:


Den gjør at greinene synes godt gjennom hele mørketida. Den funker fint om sommeren også (når det er mørkt), for krona på treet er ganske åpen, og lampa står nær stammen. Dermed blir krona nærmest belyst innenfra. Jeg har publisert kvelds/nattbilder av treet før. Nå tror jeg at jeg skal prøve å få tatt noen nye snart. De kommer etterhvert.


Vi tar med denne lille vår-irisen som en liten bonus bare for å markere at vi er i mars. Det store spørsmålet med heggen er om den er grønn allerede midt i april eller om vi må vente til midt i mai. Hvis du fortsetter å lese denne bloggen, så vil du få vite det.

Ha en god helg!

Planter som overvintrer i dukkestua

$
0
0
Det er på tide med en liten statusrapport om de plantene som overvintrer i dukkestua. Vinteroppholdet er snart over, men vi venter nok litt til før vi setter dem ut. Kanskje vi kan la dem ta en tur innom drivhuset før de blir utsatt for vær og vind? Vi får se.

Men jeg må si jeg er imponert over hvordan de kommer seg, setter skudd og blader, og ser ut til å være helt klare for neste sesong. Her er først de to små sitrustrærne som vi pleier å ha enten rett innenfor eller rett utenfor døra til drivhuset.


Det er artig å se hvordan fruktene modnes i løpet av vinteren. De er nok ikke helt modne enda, men hvis vi lar dem få en måned til, så skulle det vel være mulig å få noe marmelade ut av dem.

Vi har tre artisjokkplanter som overvintrer innendørs også. De skyter nye blader og ser riktig så sunne og friske ut. Det tar nok en god stund før de kommer i kjøkkenhagen enda.


Roser og pelargonier klarer seg også veldig bra. Fruen og jeg har merket opp område for et nytt rosebed på plenen nord for huset idag, og disse rosene får nok sin permanente plassering i det bedet.


Til slutt tar jeg med nærbilde av et par av orkideene som vi har i kjøkkenvinduet (som er på nordsiden av huset), bare for å vise noe vakkert som er i full blomst.



Ha en fortsatt fin søndag!


Nytt rosebed

$
0
0
Fruen og jeg har lenge tenkt på hva vi skal bruke plenen på nordsiden av huset til. Og nå har vi kommet til at vi skal lage ett eller to sirkulære bed der. Ett med roser, og ett med rododendron og hosta. Rosebedet vil ha rimelig soleksponering, mens det andre bedet vil ligge mer i skygge.

Nå har vi vært ute på plenen med en snor og noen trepinner for å prøve å få et inntrykk av hvordan det kan bli. Dette er da det som skal bli rosebed; det andre har vi ikke stukket ut enda. Her kommer bilder av stikkene fra tre ulike vinkler:




Hvis du trykker på bildene så kommer de opp i større format, og det er lettere å se hva vi mener.

Vi vil bygge disse bedene litt opp, så jeg tror det vil bli kanter av granittstein. Sånne granittkantsteiner har vi et par andre steder i hagen allerede, så det blir sikkert fint. Jeg har tenkt å undersøke med den lokale steinleverandøren om man kan få slike steiner i kortere lengder enn en meter. Å dele metersteiner i tre ville være ideelt for dette prosjektet. Da ville bedene framstå som ganske jevnt runde.

Trestikkene er nå satt opp slik at bedet får en diameter på tre meter. Da blir det stort og ordentlig, uten at det blir helt uhåndterlig.

Jeg heier på Transition Horten!

$
0
0
Transition Horten er en gruppe entusiastiske forkjempere for økologisk hagebruk. De ivrer for at folk skal dyrke sin egen mat og på den måten bidra til en mer bærekraftig utvikling i verden. De har f eks et prosjekt som de kaller "Spiselig by Horten". Det går ut på å dyrke mat på ulike steder rundt omkring i byen; i pallekarmer og lignende.

På mandag arrangerte de et kurs i økologisk hagebruk på biblioteket i Horten, og jeg var naturligvis der. Sammen med førti-femti andre, så interessen var stor. Kursholderen var Marianne Leisner som er kjent i økologisk hagebruk-kretser. Hun er kunnskapsrik, engasjert  og morsom; altså kunne vi ikke ha hatt noen bedre enn henne. Og salen viste også at de (vi) satt stor pris på hennes flotte foredrag.

Men, her kommer et par bilder, det er først av frontfiguren i Transition Horten; Jen McConachie. Jen er en meget engasjert dame som gjør en super innsats for saken i Horten.


Jen går til daglig under navnet Eple-Jen, på grunn av et annet prosjekt som hun står bak. Det er Fruktdugnad Horten, som forbarmer seg over frukt som blir til overs. Epler for det meste, som blir presset til nydelig eplemost.

Etter foredraget ble publikum invitert til å få litt hands-on erfaring med å så sine egne økologiske frø i potter laget av avispapir.


Det var en aktivitet som publikum satt pris på. Så rekrutteringen til økologisk hagebruk i Horten ser ut til å være på rett spor.

Ha en fin uke!

Snøvær

$
0
0
Det snøværet som for øyeblikket går over Vestfold gidder jeg ikke å kommentere. Jeg legger heller ut dette bildet fra sist sommer, for det er dette det handler om:



Fortsatt god vår til alle!

Mens vi venter

$
0
0
Gårsdagens lille snøbyge er allerede glemt, og vi ser framover igjen. Mens vi venter på at våren skal ta av så viser jeg dette bildet av pelargonier som overvintrer. Vi klipte dem temmelig kort ved ørene i høst, og nå skyter de fint med nye skudd.


Ha en fin dag!

Hjemmelagde betongheller

$
0
0
Man kan lage sine egne hjemmelagde betongheller til hagen! Det synes jeg at jeg måtte prøve, og her er bilde av mitt første forsøk.



Hellene er ca 40x40cm, altså vanlig hagehellestørrelse. Det betyr at det skulle være fullt mulig å legge dem i kombinasjon med ordinære heller, det vil jo bryte opp en ellers ganske kjedelig overflate.

Hellene er støpt i en form (det gjettet du sikkert), som jeg har anskaffet via Internettet fra USA. Det er flere leverandører man kan velge mellom, søk på "concrete molds" hvis du er interessert. Her er et bilde:


Formene er laget av hardplast, og kan brukes flere ganger. Som du ser av de øverste bildene, så har jeg fått en god del luftbobler i støpen, og jeg vet ikke riktig hvordan jeg skal unngå dette. Formene blir for øvrig smurt inn med olje for at de ferdige hellene skal slippe forma lett.

De to små formene i klar plast blir brukt til å støpe tre og tre av disse her:


Det er sånne små "føtter" til å sette blomsterkrukker på slik at de kommer litt opp fra bakken. Det hjelper på dreneringen, og gjør det mindre interessant for alskens smådyr å oppholde seg under krukkene.

Ha en strålende helg i hagen!

Flytte bærbusker

$
0
0
Vi har snakket om å flytte noen bærbusker en god stund nå. Og etter at fruen googlet seg fram til at mars var (er) en god tid for sådanne aktiviteter, så ble det bestemt at nå skulle det skje.

Denne flyttingen er ledd i en større omorganisering av kjøkkenhagen som startet ved at vi fordoblet arealet i fjor. Vi (fruen, særlig) tenker å få litt orden på kjøkkenhagen, og innføre vekselbruk. Vi prøver jo så godt vi kan å drive økologisk, og da vil det være en god ting å drive litt planmessig slik at jorda utnyttes på en bærekraftig måte.

Derfor, altså. De tre bærbuskene våre (ja, vi driver i det små) skal flyttes. De skal stå pent på rad på dette feltet her:


Helt nede til venstre ser du stikkelsbær, mens fruen er i ferd med å grave hull til solbærbuska. Til venstre for fruen står ripsbuska. Vi tenker oss at det skal være grus på bakken under bærbuskene, så vi må flytte på litt av matjorda.

Og mens jeg slo av en prat med vår hyggelige nabo (det ble drøftet hvordan man kan løse problemet med luftbobler i hjemmestøpte hageheller, samt hva naboen skal gjøre med noen vindskier som trenger å bli skiftet ut), viste det seg at fruen hadde vært svært så effektiv (det er hun egentlig hele tiden). Allerede nå jeg vendte tilbake til hagen, så hadde hun skyflet jorda over fra buskene og laget dette flotte området som nå er mer eller mindre klar til å legge poteter.


Jeg fant da stunden moden til å ile til datamaskinen for å skrive dette blogginnlegget, slik at alle der ute på Internettet kan se hva slags flink frue jeg har. (I parentes bemerkes at fruen fremdeles holder på med noe luking eller noe, jeg har god oversikt over henne her jeg sitter i drivhuset med en kaffekopp, kamera og pc).

Ha en fortsatt super søndag!

Kjøkkenhagen våkner til liv

$
0
0
Noen ting står i kjøkkenhagen fra år til år, for eksempel disse to her.


Og nå våkner de til liv. Det er gressløk i forkant og luftløk i bakkant. Gressløk vet jo alle hvordan man bruker, men den luftløken tenkte jeg at jeg kunne kommentere litt. En luftløk kjennetegnes ved at selve løkene dannes ytterst på stenglene. Stenglene er hule rør, og det er dem vi bruker. De snittes opp og brukes i salater og sånt. De smaker litt som en mild hvitløk, ikke så ulikt ramsløk eller hvitløkblader.

Det er ellers artig å registrere fra år til år hvor store forskjeller det er på våren fra år til år. I fjor på denne tiden var det fullt av snø i hagen, og våren var enda flere uker unna. I år er det mildt sagt en annen historie. En mye bedre historie.

Ha en fin tirsdag!

Et lite blomsterbed ved inngangsdøra

$
0
0
Vi har hovedinngang på nordsiden av huset, og rett ved hovedtrappa har vi et lite blomsterbed. Dette bedet ligger jo maksimalt ugunstig inntil veggen på nordsiden av huset. Så vi prøver ut litt forskjellige ting her. Vi har en liten søyleformet eviggrønn vekst som dobler som utendørs juletre, og det er en del løker i bedet.


For noen år siden plantet vi en hvit julerose der, og den har klart seg. Så i år har vi (fruen, selvsagt) plantet til flere juleroser, og det synes vi er riktig fint.


I løpet av sesongen lover jeg å sette opp en slags kant mellom bedet og plenen, sannsynligvis noe i gatestein eller større granittkantstein.

Ha en fin dag!

Mye småjobbing i hagen

$
0
0
Det foregår mye småjobbing i hagen om dagen. Det er litt rydding, litt ordning, litt fiksing, litt flytting, litt luking, litt planlegging, og i det hele tatt. Men disse aktivitetene er liksom ikke noe å ta bilde av for å legge på bloggen. Derfor blir det heller noen vårblomsterbilder.

Blå fioler

Anemoner

Krokus i trengsel
Vel, det var alt for idag. Kan ikke sitte inne å hakke på datamaskinen når det er så fint vær ute.

Ha en god lørdag!


Loppemarkedfunn

$
0
0
Sjekk hva fruen kom hjem med fra loppemarked!


Det er rett og slett verdens kuleste gamle vannspreder! Foten ser ut til å være i støpejern, og ornamentet ser ut som det skal være bokstavene F og W, muligens J og W.

Jeg tror jammen jeg skal klare å få den koblet til vannet også, så den skal kunne gjøre nytte for seg i hagen.

God søndag!


Første utvandring til drivhuset

$
0
0
Fruen har satt de første tomatplantene ut i drivhuset. Hvis jeg ikke husker feil, så satt vi de første plantene ut i drivhuset i fjor på denne tiden også (men det er så lett å la seg forvirre av tidlig eller sen påske). Det er omtrent halvparten av tomatplantene som nå er flyttet. Det er forskjellige sorter i alle bøttene.



For å være på den sikre siden har vi satt igang en frostvakt (vifteovn), og fruen (hun er jo egentlig ingeniør) logger samvittighetsfullt max og min-temperatur hver natt, samt sammenligner med utetemperaturen. Det må jo bare bli bra, ikke sant? De automatiske lukeåpnerne er satt inn, så vi unngår de skyhøye dagtemperaturene som vi får nå når det er klarvær.

Vi tar også med disse representantene for vårblomster; iris, fioler og anemoner. Det begynner i det hele tatt å bli godt med blomster nå, så alle er glade.




Ha en fin uke i hagen!

En fin tidlig tulipan, og en vill

$
0
0
En fin tidlig tulipan er denne:



Det er "Guiseppe Verdi" som blomstrer villig allerede nå. Det er en liten tass på bare 20 cm, med knall gule blomster som er røde på "baksiden". Dette bildet fra Google viser det tydelig.

 Jeg synes nesten denne varianten ser ut som en villtulipan, den er liksom ikke så kultivert som mange andre sorter. Vi har forresten også noen ordentlige villtulipaner i år. Vi satt løkene i høst, og det er nok enda litt tidlig for dem å blomstre. Men her er et bilde av hvordan de ser ut akkurat nå.



Hvis du trykker på bildet og ser nøye etter, så ser du at de nærmest har klaser med blomsterknopper. Det blir spennende å se hvordan de blir, og du skal ikke se bort fra at det dukker opp et bilde eller to her på bloggen. Så vidt jeg husker så er det Tulipa Turkestanica, som har hvite blomster som er gule innerst på kronbladene.

Ha en fortsatt fin dag!


Vårblomstring

$
0
0
Det lakker og lir mot helg, og jeg vil gjerne vise deg noen bilder av vårblomstringen i hagen, slik at du kommer i den rette helgestemninga. Denne gangen er det bare blomster som overvintrer, i all hovedsak løkvekster, og altså ikke noe som er plantet inn i år.

Aller først ut er denne lille blåveisen, som jeg har gått og venta på en god stund nå. Du gjetter sikkert at det er en hvit blåveis (hvis jeg skal tøffe meg med latinske navn, så heter den vel Hepatica Nobilis Alba) Den er veldig fin, men du må vite at den er der for å se den.


Vi har også en del narcisser i plenen, de ser du her.


Krokusen som er så tidlig ute, den er nesten avblomstret allerede. Forøvrig en skjebne den deler med våriris; den er allerede avblomstret hos oss.


Denne her, scilla, skulle vi gjerne hatt flere av, siden den er i stand til å danne store tepper av blomster. Vi får smøre oss med tålmodighet, og hjelpe den på vei så godt vi kan.


Hvitveisen er en selvsagt og kjærkommen gjest i hagen på denne tiden. Vi har små tuer her og der.


Igår observerte jeg denne blå perleblomsten for første gang i år. Akkurat denne her står lunt og fint under noen større busker.


Disse vårstjernene pynter også fint opp rundt hushjørnene, synes jeg. De har vi også satt litt her og der, men jeg synes kanskje de gjør seg aller best i plenen.


Disse fiolene er også på høyden nå. De lukter helt ubeskrivelig godt. Og det spørs om ikke jeg må prøve å bevare noen av dem som kandiserte fioler.


Her er den tulipanen "Guiseppe Verdi" som jeg viste her om dagen igjen. Den er ordentlig dekorativ.


Og endelig kan jeg vise bilde av den villtulipanen (var det ikke Tulipa Turkestanica den het?) Nå blomstrer den med små hvite blomster, sammen med fioler og den italienske komponisten.


Dermed fikk i alle fall jeg litt helge-hage-stemning.

God helg til dere alle!

Viewing all 206 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>