Quantcast
Channel: Hagegnomen Bjarnes hageblogg
Viewing all 206 articles
Browse latest View live

Tre nye blomsterbed på gang

$
0
0
Fruen og jeg har lenge ønsket å gjøre noe med den delen av hagen som vender ut mot veien. Dette er på nordsiden av huset, og så langt har det bare vært gressplen der. Det er kjedelig. Så vi har diskutert i lang tid hvordan vi kan gjøre det. Fruen ønsker seg et rosebed (eller to), og hun er allerede i gang med å stiklingsformere roser til et bed.

Vi har litt forskjellig oppfatning av hvordan disse bedene skal utformes. Jeg mener at blomsterbed bør ha ganske stramme kanter, slik at det er blomstene (eller hva nå det er i bedet) som gir det ville eller viltre uttrykket. Hvis bedene er diffust avgrenset, og plantene får gro fritt, så synes jeg kanskje det kan bli for mye av det gode. Fruen er litt villere enn meg.

Lenge holdt jeg en knapp på fire rektangulære bed på dette området (som i seg selv også er rektangulært). Det syntes fruen ville bli i overkant stramt (ikke så overraskende, kanskje). Så da har jeg moderert meg, da... Ja ja, jeg har fått laget disse ringene på jobben (mekk-avdelingen på skolen der jeg jobber).


Ringene er laget av 10 x 200 cm remser av 2 mm jernplater om er sveiset sammen (og valset litt) så de danner ringer med diameter 318 cm (omkrets 10 meter). Etterhvert vil de ruste.


Siden de er laget i 2 mm plater, er de ganske myke. Så det krever litt justering for å få dem helt sirkulære. Sammen med en rosebue som en ny portal inn til området tror jeg dette kan bli bra. Men det er mye arbeid som gjenstår. Særlig rosebedet må jo graves opp ordentlig. Det blir det bedet som ligger lengst unna på bildet, her sett fra en annen vinkel:


Hva vi skal ha i de to andre bedene har vi ikke riktig bestemt enda, men det ligger an til at det blir hovedsaklig hosta i ett av dem. To av bedene ligger jo rett nord for huset, så der må vi ha noe som trives i skyggen.

Til helgen får vi besøk av en busslast av Botanisk Hages Venner (vi gleder oss!), så vi får utfordre dem til å komme med forslag til hva vi skal ha i bedene. Hvis ikke de har noen gode forslag, så kommer Bærum Hagelag uka etterpå (vi gleder oss til det også!) så da skulle det være mulig å få noen innspill.

Ha en fortsatt fin dag!

Jeg har klippet hekken alt

$
0
0
Vi har en klippet ligusterhekk mot veien på nordsiden av huset. Den pleier jeg å klippe i månedskiftet juni juli, og en gang til på sensommeren. Hovedklippingen er den første.

Og, skulle du sett, nå har jeg klippet den allerede. Det er rekord, tror jeg. Det henger vel sammen med den tidlige våren. Her kommer et par "før-bilder":



Og her ser du resultatet av noen timers jobb:




Hekken fikk litt hard medfart under vårfrosten ifjor, og mye av skadene kan fremdeles sees (på det siste bildet). Bortsett fra det, så ser det ut til at den vokser og trives.

Heggen midt i juni

$
0
0
Det er tid for det månedlige innlegget om den store heggen vi har i hagen. I skrivende stund sitter vi og venter på besøk fra Botanisk hages venner, og i den anledning har vi gjort hagen sånn noenlunde presentabel. For heggens del innebærer det å henge opp hengekøya.


Å ligge i den hengekøya er en av de store gledene ved sommeren. Når det gjelder selve treet, så er det sånn at det pleier å bli angrepet av noen spinnere. De spinner (selvsagt) små nett over de ytterste bladene. Noen år blir hele treet innhyllet i spinn, noen år slipper det billigere unna. Men det kommer seg igjen hver gang.



Over ser du hvordan det kan se ut. Det var mange sånne spinn for noen dager siden, men i dag fant jeg bare noen få. Kanskje årets angrep er over allerede? Vi får se.


Ha en fin dag i hagen!

Bålplass

$
0
0
Vi har en liten bålplass i hagen. Den blir ikke veldig mye brukt, så det hender den gror igjen litt. Den er midt inne i blomsterenga:


Vi bruker den litt på seinsommeren, sånn når kveldene begynner å bli mørke, og ikke fullt så varme. Da er det koselig å sitte her med et lite bål. Fruen og jeg kan sitte å stirre (glane, kope) inn i et bål i lange tider. Liker du det også?


Siden vi har et flott avfallsmottak rett i nærheten, så blir det mindre bråtabrenning og mer kosebål. Det hender det blir servert et glass rødvin eller en (hjemmelaget) øl der ute også. Kom og besøk oss, så skal du også få et glass!

Ha en fin dag!

Tre nye blomsterbed, en liten oppdatering

$
0
0
Ja, da har vi kommet et skritt videre med å etablere tre nye blomsterbed på plenen nord for huset.


Det er målt opp, og jeg har gravd vekk gresstorva i en ring for hvert bed. Så er metallringene plassert i hullene, og tilpasset så de ble noenlunde runde.


Til slutt la jeg en "pølse" med betong innvendig i hver ring for å stive av ytterligere. Det kan du se her:


Det nærmeste bedet (på det øverste bildet) skal bli rosebed, så der må torva vekk og jorda må forbedres; det blir en jobb. I de to andre bedene har vi tenkt å la torva ligge, dekke den med våte aviser, og legge overskytende torv "på hodet" oppå. Spre utover mer jord på toppen. Disse bedene blir nok et slags staudebed, og jeg tror dette er en grei måte å gjøre det på. Vi kommer nok til å bygge opp bedkantene på en eller annen måte også. Det får vi komme tilbake til.

Ha en fin dag!

En liten rundtur

$
0
0
Det er tid for en liten runde i hagen, bare for å se hvordan det vokser og gror. For oss som går her hver dag, er det jo ikke så lett å se forskjell fra dag til dag, men det vokser! Her kommer noen bilder fra hvordan det ser ut akkurat idag:

Denne veien kommer folk vanligvis inn i hagen

Drivhus og kjøkkenhage

Mer kjøkkenhage
Jordbær; det er det mer enn nok av akkurat nå. Vi har bare to ganske små bed med jordbær, men det er helt utrolig hvor mye bær det kommer.

Kjøkkenhage og blomstereng

Blomstereng

Observasjonspost i hagen
Ja, sånn ser det ut.

Ha en fin dag i hagen!

Roser

$
0
0
Vi har ikke noe særlig greie på roser, men vi har da noen av dem i hagen. Her kommer bilder av fem forskjellige:

Rosario

Denne heter Westerland

Eh... husker ikke hva denne heter

Rhapsody in Blue

Hanne
Vi her et større rosebed under arbeid, så det vil nok øke på litt med roser hos oss. Den som heter Rosario har fruen laget fra stiklinger, og den skal i alle fall i det nye rosebedet. Jeg ser at roseforståsegpåere anbefaler at man begynner med buskroser, det rådet kommer vi til å følge. Rosebedet er sirkelrundt, så vi satser vel på noe høyt i midten og noe lavere ut mot kanten.

Ha en veldig fin dag i hagen!

Prosjektoppdatering fra hagen

$
0
0
Jeg har hatt en liten pause fra bloggen, men nå er jeg tilbake. Fruen og jeg har hatt ferie, og den ble benyttet til å gå (på våre egne små føtter) tvers over England langs Hadrians Mur (Hadrian's wall trail). 135 km på 7 dager; fin tur.

Vel, da er det tilbake til hagen. I fjor ga jeg meg selv en regel om at alle større prosjekter i hagen skulle være avsluttet til St. Hans. Den regelen bryter jeg i år. For de store sirkulære bedene på nordplenen viser seg å være et ganske stort prosjekt; her kommer en liten oppdatering.


Her ser du alle tre bedene på rekke. De to bedene lengst bort her fått våte aviser og gresstorv (fra de andre bedene) snudd på hodet oppå.


Det siste bedet skal bli rosebed, så der må jorda forbedres kraftig. Det bedet får også oppmurte kanter av granittstein (storgatestein og vanlig gatestein). Så langt har jeg kommet med det:



Som du ser så har jeg rigget meg til med egen prosjektlederstol, i tilfelle det skulle bli behov for en liten pause.

Ja ja, sånn er det med den saken. Nå må jeg ut for å mure, kan ikke sitte her å hakke på pc-en.

Ha en fin dag!

Lite kirsebær

$
0
0
Vi har et kirsebærtre. Det er ganske glissent (som normalt?), og gir ikke all verden av bær. Men i år er det mer pjuskete enn vanlig, synes jeg.



Trøsten er jo at det ikke blir rare jobben å plukke dem når de er modne. Det er litt pussig egentlig, kan det skyldes lite pollinering på grunn av tidlig vår, tro?. Jeg vet ikke. I kjøkkenhagen er det i alle fall mer enn frodig nok, det kan du se på disse bildene:



Ha en fin dag i hagen!

Tre nye blomsterbed; ferdig!

$
0
0
Ja ferdig og ferdig, anleggsarbeidet er i alle fall ferdig. Og vi har så smått begynt å plante i to av bedene. Sånn ble de seende ut til slutt:


Hvis du vil lese litt mer om hvordan jeg har gjort det, så kan du ta en titt på dette blogginnlegget, og dette.

Et av bedene (det nærmeste på det første bildet) er beplantet med ulike typer hosta. Det er dette bedet som ligger aller mest skyggefullt; alle tre bedene ligger på nordsiden av huset. Hostabedet er kantet med en enkel rekke brostein som bare er banket lett ned i subbus (grus 0-4 mm). Her ser du:


Vi vurderer å plante ett eller annet høyt midt i bedet, ellers regner vi dette bedet for ferdig. Disse hostaene blir jo 40-60 cm høye, og brede, når de kommer i gang.

Det midterste bedet er kantet med natursteiner (nesten som en tanngard med suveren forakt for alle reguleringstannleger..). Vi vet ikke riktig hva vi skal bruke dette bedet til, så det får vi diskutere en liten stund til. Sånn ser det ut:


Disse bildene er tatt midt på dagen, du ser hvordan bedene ligger delvis i skygge.

Det siste bedet er rosebedet. Det ligger lengst vest av de tre, og litt på siden av huset. Så det har grei soleksponering (håper jeg). Her er kantene bygget opp av ett skift med storgatestein, og ett skift med vanlig brostein. Alle disse steinene her jeg for øvrig fått av gode venner!


Vi har så smått begynt å beplante bedet med noen Rosario-roser som fruen har stiklingsformert. Her skal det plantes en hel del flere roser, både noe i midten av bedet og langs kanten. Tenker vi får se om ikke det er noen som har tilbud på roser snart.

OK, sånn ble det. Hagegnomen er fornøyd selv, så vil det vise seg om arbeidet holder mot tidens tann.

Ha en fin dag i hagen!

Heggen midt i juli

$
0
0
Det får bare bli et bilde av heggen denne gangen. (Hvis du trykker på "Heggen" under Etiketter på høyre side av bloggsiden, vil du kunne lese de månedlige oppdateringene om dette treet). På grunn av blomsterbedprosjektet har jeg ikke fått ligget så mye i hengekøya som jeg hadde ønsket. Og ligging i hengekøye er jo en viktig sommersyssel. Og hengekøya, den er festet til heggen.


Uansett; det går bra med treet. Det årlige angrepet av hegg-spinnere ser ut til å være overstått uten noe som helst problem. Da er alt vel.

Kos deg i hagen!

Grønnsaker

$
0
0
Vi driver grønnsaksproduksjon, riktignok i liten skala. Her er et bilde av dagens fangst fra drivhuset og kjøkkenhagen.


Det er en helt egen glede å kunne plukke inn egenproduserte grønnsaker, ikke sant? Det smaker som oftest mye bedre enn det som produseres med mer industrielle metoder og selges i butikkene. Her hjemme hos oss trenger vi jo ikke å ta hensyn til hvor holdbare (eller hvor pene for den saks skyld) grønnsakene er. De skal i alle fall brukes med en gang.

Tenk deg selv, det er helt greit å rusle ut her for å hente seg noe å spise:


Spesielt tomatene er på full fart nå, og denne gangen lager fruen tomatsaus av dem. Den gleder jeg meg til å spise.

Ha en fin dag i hagen!

Bangsbo Botaniske Have

$
0
0
Fruen og jeg har tilbragt noen dager i Danmark, og her om dagen besøkte vi Bangsbo som ligger rett i utkanten av Fredrikshavn. Dette er en gammel herregård som i tillegg til noen museer  altså inneholder en botanisk hage. Og en egen avdeling med krydder- og legeplanter. Her kommer noen bilder fra urteavdelingen.




Som du ser har de valgt å dyrke i høybed, disse var laget av jernbanesviller (så det ut som). De ulike plantene er godt merket, og som oftest står det også hva de er godt for. Godt å se at de hadde inkludert de tre klassikerne som vi også dyrker i rikelig monn, nemlig løvetann, groblad og brennenesle.


Utenom urtehagen var det en stor avdeling med roser, og denne avdelingen som så helt ny ut; her fant vi blant mye annet en egen del med steinbedplanter.


I det hele tatt er Bangsbo et besøk verdt. Det er også en koselig kro knyttet til stedet, hvor de serverer tradisjonelle danske retter. Og hele anlegget er eid av Fredrikshavn Kommune, det er åpent hele døgnet og det koster ikke noe å komme inn.


Humle + lavendel = sant

Ha en fin dag!

Humlene har en ny favoritt, og jeg en ny fiende

$
0
0
Humlene våre har funnet seg en ny favoritt, det er kuletistel. De er til en hver tid besøkt av en eller helst flere humler. Og humlene "suger" seg fast i blomstene, i den grad at de slett ikke lar seg vifte vekk.


Ikke det at vi ønsker å vifte dem vekk, altså. Vi prøver jo å legge til rette for humler, bier og andre pollinerende innsekter i vår hage. Vi prøver å ha åpne enkle blomster, og noe som blomstrer gjennom hele sesongen, det skulle være attraktivt for innsektene. Og hvis de skulle føle behov for det, kan de ta seg en pause eller en hvil på Hagegnomens Innsektshotell.

Vi kunne ellers lese i avisa idag at private hageeieres iherdige innsats allikevel ikke er nok til å sikre innsektene en lys fremtid. Myndighetene må på banen, det kan du også lese om; f eks her.

Ellers kan jeg melde om at vi også har jordveps i hagen, og det på et sted som passer veldig dårlig. Så dem grubler vi over hvordan vi skal bli kvitt. Tips (fra fjesboka) går på 1. Å brenne dem opp, 2. Å drukne dem, 3. Å legger en helle over hullet (så flytter de), eller 4. Støvsuge dem vekk.

Jeg tror kanskje støvsuging er det forslaget vi kommer til å gå for, eventuelt i kombinasjon med vann og helle. Hvis ikke det hjelper, ja da blir det fyr og flamme. Og bare så det er nevnt, Hagegnomen pådro seg seks hvepsestikk da bolet ble oppdaget. Så vepsene behandles med respekt.

1000 Åpne Hager søndag 10. august; vi er med!

$
0
0
Det blir tredje året for oss nå med åpen hage. De to foregående årene har vi vært så heldige å få besøk av en mengde hageinteresserte, så vi åpner hagen i år også. Med tanke på et eventuelt besøk fra akkurat deg, er det kanskje dumt å legge ut mange bilder akkurat nå. Det gjør jeg allikevel, så håper jeg bildene gir mersmak og at du tar turen.




I år kunne sikkert hele arrangementet vært omdøpt til "1000 Visne Hager", for makan til varm og tørr sommer er det lenge siden vi har opplevd. Heldigvis er det meldt regn de nærmeste dagene, så vi kan jo håpe at det friskner til litt før neste søndag.


I fjor regna det jo halve dagen, det ønsker jeg meg ikke for i år. Ikke for det, det var plenty besøkende i fjor også. Disse bildene jeg viser nå, tar deg med på en liten runde rundt huset.


Ivrige og oppmerksomme lesere av bloggen vet at drivhuset og kjøkkenhagen er de sentrale områdene i hagen. Hvis du tar en tur på søndag, så kan du se nærmere selv.


Denne blomsterenga vår liker vi godt selv. Men vi vet ikke helt hvordan vi skal behandle den. Jeg synes nemlig at den blir "stygg", eller i alle fall kjedelig når vi slår den. Ikke mye å vise fram. Så i år har jeg ventet med å slå den.



Terrassen og de andre sitteplassene i hagen er også viktige for oss som går her daglig. Flere sitteplasser er på planleggingsstadiet, så om du har gode ideer om hvordan sånt noe kan gjøres, så fortell oss gjerne hva du tenker.




Her på plenen på nordsiden av huset hvor jeg har laget tre nye runde blomsterbed, der skal det bli en liten sitteplass.

Så hvis du ikke allerede er fullbooket søndag 10. august (fra 12 til 17), så er du hjertelig velkommen til oss. Vi holder til i Lønneveien 7c i Åsgårdstrand. Og om du har lyst til å finne fram til flere åpne hager, så kan du trykke på 1000 Åpne Hager-logoen øverst på høyre side av bloggen.

Vi sees på søndag!

Siste lille prosjekt før 1000 Åpne Hager

$
0
0
Ja, da var det siste lille prosjektet før 1000 Åpne Hager på plass. Det er denne rosebua som danner en inngangsportal til "nordplenen". Nå blir det vel heller pipeholurt enn roser som kommer til å klatre på den, så rosebue er kanskje litt misvisende. Ja, ja.


Her er ellers et par bilder av hva du kan se nærmere på om du dukker opp hos oss på søndag (mellom 12 og 17 er det 1000 Åpne Hager). Fruen har fjerna ringblomster og luka i dagevis i kjøkkenhagen, men jammen er den ganske frodig fremdeles.



 Da sees vi vel på søndag?


Ha en fin dag i hagen!

Heggen midt i august

$
0
0
Det er tid for den månedlige oppdateringen om den store heggen vi har i hagen. Det har ikke skjedd så veldig mye siden sist, men etter en veldig lang tørkeperiode har det endelig begynt å regne.



Her forleden ble vi overrasket av en voldsom haggelbyge, som jeg rakk å ta bilder av. Det er de bildene du ser her.


Og etter bygen var det fine skyer; de er det ikke så lett å ta bilde av, men her er i alle fall et forsøk.

Ha en fin dag!

Sesongen går sin gang

$
0
0
Det har vært stille fra hagegnomen en stund nå, men jeg kan berolige eventuelle lesere med at sesongen går sin gang i hagen. Det er bare det at jeg er litt slapp med å skrive på bloggen. Men, her er jeg altså.


Fruen er opptatt med å høste ting i kjøkkenhagen, mens jeg har latt meg sysselsette på anleggssiden. Det er et av de nye runde bedene på nordsiden som trengte en liten modifisering. Det jeg har gjort synes ikke engang, så jeg gidder ikke å legge ut noe bilde av det.


Fruen har tatt inn løk, kikerter, aspargesbønner, rødbeter og poteter. Nå, mens jeg skriver, er hun opptatt med å lage gresskarsuppe til middag. Til lunsj idag hadde vi noen overmodne artisjokker. Vi oppdaget at det blir mindre mat på dem når de blomstrer. Og våre blomstrer; da måtte vi fylle på med kanelsnurrer. OK lunsj det også.


Ellers så har jeg slått "blomsterenga". Jeg satte i gang med lånt ljå (skarp som bare det) men kunne ganske raskt konstatere at det er en teknikk jeg ikke mestrer. Så da var det fram med gressklipperen. En sånn eng skal jo være skrinn og næringsfattig, så området ble grundig raket så ikke gresset ligger og komposterer på stedet.

Til slutt får du se at par bilder til av hvor fint vi har det (vi er veldig fornøyde selv). Og et bilde av svarte truende tordenskyer. Dette blogginnlegget er skrevet til lukten av fruens kokkelering, og lyden av torden. Det er koselig, vel?





Ha en fin dag!

Det ble grønt igjen, gitt!

$
0
0
I sommer var det så tørt at jeg nesten begynte å tvile på om det ville bli grønt igjen. Men det ble det jo, så fort det kom litt regn. OK, det kom ganske mye regn, men jeg lar meg likevel imponere over hagens evne til å reparere seg selv. Her kommer et par bilder som viser en vakker og relativt nyklippet plen.



Ellers så tenkte jeg å dele et lite tips med deg, et tips som jeg i alle fall synes er lurt selv. Det er sånn at jeg nesten alltid glemmer sortsnavn på planter og blomster vi har i hagen. Det går jo vanligvis helt greit, men når det gjelder f eks roser så er det artig å vite litt mer enn at det er en rose. Eller hostaer; vi har jo et nytt stort hostabed. Der har vi seks forskjellige hostaer, som er vanskelig å huske navnene på.


Foreløpig er merkelappene gjenfinnbare, men så kom jeg på at jeg kan skrive navnene med tusj på brosteinene som danner kanten på bedet. Det synes jeg var luuurt..


Til slutt en liten oppdatering om insektshotellet (Hagegnomens Insektshotell, tre stjerners) som nå etter en del tid er ferdig innredet. Nå ser det sånn ut:


Jeg er egentlig ganske fornøyd med hotellet, men jeg kan dessverre ikke melde om noe særlig belegg. Det er plenty insekter i hagen, både bier, humler og masse annet, men det virker som om de har tatt bolig andre steder enn insektshotellet. Og det kan man vel ikke klandre dem for. Det er alltid bedre hjemme enn på hotell.

Ha en fin dag!

Kantklipping

$
0
0
Greit; her er vi på et av hagetemaene som er for spesielt interesserte. Det skal nemlig dreie seg om kantklipping. Mange vil kanskje si at det ikke er så farlig med kantene, om de er klippet eller ikke. Uklippede kanter er med på å gi hagen et rustikt preg som mange gjerne vil ha. Mulig, det.


Jeg personlig heller mot en oppfatning der kanter og andre avgrensninger bør være ganske tydelige. Så kan heller innholdet (f eks i et blomsterbed) være litt vilt og uregjerlig. Det blir en mellomting mellom stramme kanter og pyntelige bed (som blir litt i overkant ryddig), og uryddige kanter med vilt voksende planter (som blir litt for rotete for min smak).


Så, om noen skulle være interessert, hvordan gjør jeg det? Man kan skjære kanter med en vanlig flat spade, eller med en spade som er spesielt laget til formålet. Det funker fint, men er mye jobb. Så det gjør jeg kanskje en gang hvert andre år. Den jevnlige skjæringen gjør jeg med en trådklipper.


Den klipperen jeg har kan nemlig tiltes 45 grader slik at den kan skjære vertikale kanter. Den bruker jeg til alle steder der det er en direkte overgang mellom plen og bed, eller der det er heller som ligger inntil plenen.


Det funker fint.

Ha en fin dag i hagen!

Viewing all 206 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>