Quantcast
Channel: Hagegnomen Bjarnes hageblogg
Viewing all 206 articles
Browse latest View live

Kjenner du denne?

$
0
0
Her klarte fruen og jeg å lure oss selv. For hva var nå dette for noe som dukket opp i et av blomsterbedene?


Vi spekulerte fælt, var det et ugrass? Var det noe som hadde sådd seg selv, eller hva var det? Så la fruen et bilde på Hageglade på Facebook, og det strømmet inn med kommentarer. Det var stor konsensus blant kommentatorene om at dette er Judaspenge.


Judaspenge? Å ja, da kom vi på det. Vi rappa jo frø av Judaspenge i Anne Justs hage høsten 2012 (unnskyld...).  Den er toårig, og dermed så hadde vi glemt at vi hadde den, og i alle fall hvor vi hadde den. Men det ble altså oppklart ved god hjelp av de hageglade på facebook. Dersom du mot formodning inne er medlem av denne gruppa, så meld deg inn.

Ha en fin dag!

Nye rosebuer

$
0
0
Jeg jobber på en videregående skole, jeg. Der har vi mekk-linje (eller teknisk og industriell produksjon (TIP) som linja egentlig heter). De har laget slike rosebuer for meg:


Det er ikke så lett å ta bilde av rosebuer før de er dekket av vekster. De er laget av vanlig 10 mm armeringsjern, som de har bøyd og sveiset på biter. Armeringsjern kjøper du i seks meter lengder, i 8, 10 eller 12 mm tykkelse. Her er det hele lengder som er bøyd på midten, slik at buene blir omtrent 125 cm brede. Da blir de passe høye også, etter at du har stukket dem godt ned i bakken (ca 40 cm).


Jeg synes det er fint med det rustne uttrykket, men om man ikke liker det så er det ikke noe i veien for å male buene. Grunne med Arcanol og male med Bengalakk eller Hammerite skulle bli bra.

Buene har jeg satt i kjøkkenhagen. Kan du se hvor de står?


Jeg er ikke sikker på hva jeg skal plante som skal vokse på dem, og er åpen for forslag. Vi tenker kanskje klokkeranke, eller blomsterert, klematis, kaprifol, eller kanskje rett og slett en klatrerose. Du vil bli holdt oppdatert.

Hvis du ønsker deg slike buer, så kan du sikkert også ta kontakt med (avdelingslederen for) TIP-linja på en videregående skole i nærheten av deg.

Ha en fin dag i hagen!

Lufting i drivhuset

$
0
0
Lufting i drivhuset er et tilbakevendende problem. De fleste drivhus leveres med for få luftemuligheter, det kan vi lese ut av tips som blir gitt til nye drivhuseiere. Sånn er det hos oss også, eller rettere sagt; det var sånn hos oss også. For nå har vi (endelig) fått montert et lamellvindu som sammen med de tre taklukene vil gi god lufting.


Vinduet består av en lang rekke glasslameller, som åpnes og lukkes fra innsiden med denne hendelen.


Vi har hatt dette vinduet stående en god stund, og utsatt monteringen. Men som det ofte er i slike tilfeller, så går monteringen greiere enn man kunne frykte. Utfordringen her er ikke å montere selve vinduet, men å dele det opprinnelige glasset slik at det passer inn sammen med lamellvinduet. Heldigvis viste det seg å gå greit. Flaks? Utvilsomt.


Man kan sette vinduet oppe eller nede. Vi valgte å sette det nede av hensyn til luftgjennomstrømmingen. Vi har lagt merke til at gamle drivhus har lufting gjennom sokkelen og i taket. Godt hjulpet av drivhuseffekten vil lufta da strømme inn nede og ut oppe. Vi plasserte vinduet på nordsiden av huset, da håper vi at den ørlite grann kaldere lufta på nordsiden vil være med på å forsterke denne gjennomstrømmingen.

Ha en fin dag!

Det blomstrer

$
0
0
På tide å vise et par blomsterbilder igjen, vel. Vi har en del tulipaner i hagen, både slike botaniske tulipaner og de vanlige tulipanene. Denne her tilhører sistnevnte gruppe. Jeg husker ikke hva den heter, og så synes jeg den er finest nå rett før den gir seg.



Løkvekstene er i ferd med å gi seg i det store staudebedet også, og her er løytnantshjerte som er en av de som står i kø for å overta.



Ha en fin dag!

Heggen midt i mai

$
0
0
I den månedlige føljetongen om heggen i hagen har vi kommet til  mai. Nå midt i mai så er det blomstringen som er det aller mest iøynefallende. Den blomstrer med store mengder hvite blomster, som lukter nydelig.


De lukter nydelig den første tiden i alle fall, for mot slutten av blomstringen får den mer en eim av kattepiss. Men så langt altså; alt vel.


Blomstene kan minne litt om syriner, i måten de står. Lukter søtt også, men ikke så intenst som syrin. Det fine er jo at etterhvert som heggen gir seg, så tar syrinene over.

Ha en fin dag i hagen!

Insektshotell

$
0
0
For å gi humler, bier og andre insekter en hjelpende hånd, har jeg bestemt meg for å bygge et insektshotell i hagen. Vi har en dukkestue stående, og den har en ledig vegg som jeg mener må være egnet til formålet.


Jeg tenker meg at det skal bygges med utgangspunkt i europaller. Paller vil gi en masse passe store rom, som jeg så kan fylle opp med kvist, kvas og annet som lokker til seg innsekter. Hvis man leter litt på Internettet, så er det nok av inspirasjon å finne. Du kan jo f eks ta en titt på denne siden her.

Jeg var en liten tur ute i hagen for å lete etter humler, og da kom jeg over disse to krabatene her. De, og mange andre, kan se fram til et hyggelig bosted i hagen. Det kommer snart, du vil bli holdt oppdatert.



Ha en fin dagen før dagen!


Insektshotellet er ferdig

$
0
0
Ja, ferdig og ferdig; jeg kan vel heller si at "bygget er reist", men så langt er det ikke så mye innredning der. Sånn ser det ut på veggen:


Som du ser så er hotellet laget av europaller som er delt opp på langs. Det gir tre etasjer fra hver pall, jeg brukte to paller. De enkelte delene er spikret og/eller skrudd sammen. Så er det hele festet til veggen ved hjelp av noen små metallbrakketter.

Men så er det dette med innredning. Det må jeg ta litt over tid, for det tar lang tid å kutte opp nok kvister til å fylle alle hulrommene. Jeg skal prøve å få tak i noen sånne mursteiner (teglsteiner) med mange huller i også. De tror jeg passer rett inn i de største hulrommene. Her kommer noen bilder av hvor langt jeg har kommet med innredningen så langt.




Da ønsker jeg alle en super søndag i hagen!

Tre gule blomster

$
0
0
Jeg er glad i gule blomster. I dag bringer jeg derfor bilder av tre stykker. Det er en gul valmue, som vi har en god del av litt rundt omkring. Vi har egentlig ganske mange valmuer når jeg tenker etter, i flere forskjellige farger og fasonger. Men nå; gul.


Så til en avfeldig tulipan. Tulipanene er blant de viktigste blomstene i hagen på våren. Egentlig er jeg mest glad i de små villtulipanene eller botaniske tulipanene, men denne gule er så staselig at den får være med allikevel.


Så til løvetann, den kommer vi ikke utenom når det er snakk om gule blomster på våren. Den skal jo være god å spise også, men jeg må si jeg ikke er helt sikker på det. Tidligere i år prøvde jeg å lage noe med løvetann. Det var den delen som er rett over rota, det som liksom er basen for bladene og blomsterstilkene. Hvis det hadde vært artisjokk så hadde det vært artisjokkhjertet. Løvetannhjerte, da. De ble plukket, renset og stekt i olje med litt salt og pepper. Men jeg vet ikke, jeg synes det smakte veldig beskt. Jeg må prøve noen andre varianter av løvetann før jeg bestemmer meg endelig, men min foreløpige konklusjon på løvetann er at den er pen å se på, ikke så god på smak.


Ha en fin dag!

Arbeid pågår

$
0
0
Det som vises fram på hageblogger og fjesboka er ofte (men ikke alltid) et glansbilde av hagen. Men det normale er jo at det foregår ett eller annet arbeid, og at alt ikke er "laina" og på geledd. Her er et bilde tatt mens fruen holdt på å plante om en mengde grønnsaker og blomster etter forspiring. Da blir det jo litt rotete.


Her om dagen kom det to pallekarmer inn i hagen også, de ble straks tatt i bruk i kjøkkenhagen. Jeg regner med at de vil bli brukt til urter av ymse slag. På bilde ser du også fruen som alltid ivrig opptatt med ett eller annet.


Jeg har en jobb med å lage kanter rundt resten av bedene i kjøkkenhagen, men det får jeg ta etter hvert. De fleste av bedene er nå beplantet, det er løk (sjalottløk, bananløk og vanlig gul løk), rødbeter, knutekål, poteter, artisjokker, diverse bønner og sukkererter, grønnkål, pluss det som står ute hele året. Og endel blomster; blomsterert, tagetes, klatreblomster på rosebuene, og sikkert mer som jeg har glemt. Her er bilder.



Ikke så spennende foreløpig kanskje, men det er nå sånn det ser ut akkurat nå.

Ha en fin dag!

Vi tar noen blomsterbilder

$
0
0
Du orker å se noen blomsterbilder, eller? Med rekordtidlig vår så er det allerede masse som blomstrer i hagen. Se bare her på disse akeleiene, det er to forskjellige sorter.



Allium-kulene er også på god vei.


Dette her er vel tveskjeggveronika.


Til slutt disse fiolene, de er hardføre og tar seg fram over alt, også mellom belegningssteinene.


Ha en fortsatt fin lørdag!

Sneglekampen føres på tre fronter

$
0
0
Fruen (riktig, det er henne som gjør det; ikke jeg) fører en langsiktig kamp mot sneglene. På tre fronter, derav overskriften.


Den viktigste og mest langsiktige aktiviteten er plukking med etterfølgende avliving. Her er fruen å regne som en leiesoldat, for hun tar seg betalt med kr 1,- per snile. De siste par årene har fortjenesten vært så som så, men tidligere om årene har hun tjent en pen ekstraslant på dette.

Front nummer to, eller tiltak nummer to om du vil, er utsetting av sneglefeller iblandet Nemaslug. Det er lave skåler med lecakuler som hun heller utblandet Nemaslug over. En slik skål kan du se bilde av her (og ja, vi skal ha asparges til middag idag).


Aspargesen blir nok helst forrett, for fruen har laget ramsløkpesto idag. Så vi skal ha laksefileter med ramsløkpesto. Hvis du vil se hvordan det ser ut, kan du lese om det på bloggen hennes her. Pestoen er laget med olje, hvitløk og pinjekjerner. Hvis du venter med å tilsette parmesan, så holder den seg visstnok lenger i kjøleskapet.

Den tredje måten å bekjempe sniler, er å vanne med hvitløksavkok. Det lager du ved å koke to hele hvitløker i en liter vann, blande det en til ti og vanne. Dette er nytt for oss, og vi prøver det på hostaene. Hosta er populært blant snilene, ved du.



Det var alt for idag.

Ha en fin søndag ettermiddag i hagen!


Judaspenge

$
0
0


Judaspenge, det er en artig plante. Jeg har vært innom den for ikke så lenge siden. Det var da jeg sto fram og innrømte at vi rappet frø fra Anne Justs Have. Den er jo toårig, så vi holdt på å glemme hele greia etter at vi hadde sådd en i et blomsterbed.


Så da lurte vi jo litt når det plutselig dukket opp en høyreist plante (den er omtrent en meter høy) med disse fine lilla blomstene. Et bilde på fjesboka, så var det mysteriet oppklart. Jeg synes i det store og hele at vi har stor nytte av fjesboka når det gjelder å finne ut av saker og ting; det er alltid en eller flere der ute som har synspunkter og som oftest gode svar. Og bare så det er nevnt, de gruppene jeg selv har mest nytte av (det finnes sikkert mange andre) er Hageglade på Facebook og den danske Drivhusglæder & Haveguf (de danskkyndige blant dere vet at "guf" på dansk nærmest må oversettes med "godteri" eller "snadder"). De fleste av dere leser sikkert dette nettopp fordi dere er medlem av en eller begge disse gruppene, dere andre kan jo melde dere inn, ikke sant?


Vel, tilbake til judaspengene. På bildet over kan du se frøstandene, som er flate og runde som en mynt. Når frøene er modne og klare for den store verden (bakken rett under morplanta..) så åpnes den, frøene slippes og en tynn skillevegg blir stående igjen. Når denne tørker får den dette utseendet som sølvpenger.

Lunaria biennis, Judaspenge
Bilde lånt fra Kerneliv.dk
Ja, jeg synes den var litt artig jeg, derfor havnet den på bloggen. 

Ha en veldig fin dag i hagen!

Langhelg, jo.

$
0
0
Da var det langhelg, en av de store gledene i mai og juni. Langhelgen blir i denne omgang feiret ved å legge ut noen bilder av blomster fra hagen. Det siste nye nå, er at klematisen blomstrer. Vi har klematis på en tre-fire forskjellige steder i hagen, denne her ser den eldste. Den står lunt og fint (og med skygge på "beina") på terrassen.


De andre klematisene våre er yngre og står litt mindre gunstig til, så de venter vi fremdeles på. Da får vi ta en titt på et par andre blomster. Det blir disse to variantene av allium (prydløk). De trives godt hos oss. De står i staudebedet, og blir flere for hvert år-



Vi lar dem gjerne stå hele sommeren, for de er nesten like fine etter at de har blomstret av. Så tar vi med disse rododendronblomstene til slutt, siden de er så fine. De står nordvendt hos oss, og i fjor holdt vi på å miste dem helt (de er også ganske unge). Men, som du ser, de overlevde.


Da takker vi for idag, og ønsker alle en god langhelg!

Gressløk også til pynt, og litt til

$
0
0
Gressløk er en nyttig plante som vi har glede og nytte av. Men, det er jo begrenset hvor mye eggerøre det går i en vanlig husholdning. Supert da, at den blomstrer fint og er pen å se på.


Og så kan den brukes til å avlede skadeinsekter fra andre vekster i kjøkkenhagen. Vi prøver jo så godt vi kan å drive kjøkkenhagen etter økologiske prinsipper, så da er det ikke aktuelt å sprøyte med gift for å hindre angrep fra skadedyr. Der kan gressløk, og andre løkvekster, være til nytte. De lukter jo ofte ganske sterkt, og hvis man lar dem vokse rundt og innimellom angrepsutsatte vekster (gulrøtter for eksempel) så er tanken at løklukta skal forvirre skadeinsekter såpass at de ikke riktig finner fram til det de leter etter.

Den som lever får se, om det virker.

Ha en fin dag!

Gjøglere på terrassen

$
0
0
Hi hi, vi har gjøglere på terrassen. Hele tiden. Jeg snakker da om disse flotte blomstene. De har kommet inn i vår hage fra noen ualminnelig hyggelige mennesker som vi traff på Madeira. Fruen og jeg prater som om vi skulle skulle hatt betalt for det. Fordelen med det er at vi lett kommer i kontakt med folk. Og på Madeira traff vi altså noen med felles interesse for hage, og for sjøbad.


De fortalte om at de hadde en artig plante som de kalte for "bestemors glede". Siden vi var hageinteresserte, ble det sporenstreks avtalt overlevering av slike planter. De måtte flys fra Bodø til Oslo, men det viste seg ikke å være noen hindring. Så her er de, i hver sin potte på terrassen vår i Vestfold.


Navnet "bestemors glede" ringte ingen bjeller hos oss, så fruen la et bilde på fjesboka for å finne ut om noen visste mer. Da fikk hun straks svar om at de kalles gjøglere på norsk, eller mimulus. Og hvis du søker på mimulus på google (og trykker på bilder) så kan du se mange eksempler på hvordan de kan se ut.

Ha en finfin dag i hagen!

Neslevann som gjødning

$
0
0
Du kjenner sikkert til at det går an å bruke neslevann som gjødning, ikke sant? Det lager man (fruen) ved å plukke (luke) en bøtte med brennenesle som hun så legger i vann i ei balje.


Sånn ligger det en fjorten dagers tid, før det er klart til bruk. Og for å si det sånn; det lukter "effektivt". Neslevannet skal være en veritabel nitrogenbombe, og er reine kruttet for mange planter. Men det må tynnes ut, minst en liter neslevann til ti liter vann. Funker fint.

Ha en fin dag!

Fjellet

$
0
0
Fruen og jeg har vært noen dager på fjellet, nærmere bestemt på Røros. Nå skal jeg vise deg noen bilder fra en liten fottur. Røros ligger på ca 650 moh, så våren der oppe er noen uker senere enn her. Snøen ligger fremdeles flekkvis i fjellet.


Selv om det er tidlig, så er det allerede en del som blomstrer, for eksempel multer. Rett ovenfor hytta finner vi disse her, og en hel liten multemyr.



Litt artig er det at veldig mange fjellblomster er knøttsmå. Det er kanskje nødvendig for at de skal kunne overleve i det barske miljøet det tross alt er. Dette skal så vidt jeg har klart å bringe i erfaring (gjennom søk i Fjellfloraen) være orkideen fjellhvitkurle (selv om den er gul), og under den grepplyng (ved siden av en stein med kartlav).



Tid til en liten rast er det alltid. Her ser du hagegnomen med elgkopp. Hagegnomen til høyre.


Ha en fin dag!

En liten tur i hagen

$
0
0
Her kommer noen bilder fra hagen for å vise hvordan det ser ut akkurat nå. Vi er jo inne i en fin tid, hvor mye skjer i hagen. I det store staudebedet er iris og peon i ferd med å overta for allium og valmuer.



I det hele tatt så er det fremdeles grønt og frodig, selv om vi nå har hatt en ganske lang periode med lite regn.


Det vokser og gror i kjøkkenhagen også, det er så man kan se forskjell fra den ene dagen til den andre. Her er to bilder fra motstående vinkler.



Vel, det var en liten oppdatering, og det var alt for idag.

Ha en fortsatt fin dag!

Hva med en liten titt i drivhuset?

$
0
0
Det er ikke bare utendørs i hagen det vokser og gror, det gjør det også i drivhuset. Ting begynner å "sette seg" der ute nå. Plantene står der de skal stå, og vanningsanlegget gjør jobben sin. Det er for det meste tomater vi har der, men også noe paprika, chili og agurker. Her kommer bilder.

Tomater i ulike varianter

Chili og paprika

Vi pleier å ha modne tomater fra midt i juli, så nå for tiden finner vi både blomster og kart.



Dette ser jo lovende ut. Agurkene blomstrer også:


Og i år er første året vi kommer til å få noe glede av drueplanta vår. Vi har jo drue utendørs (som faktisk bærer frukt) men denne innendørs drua har så langt ikke gitt noen ting. Men i år altså, er det i alle fall to små ansamlinger av kart som vel kan kalles drueklaser.


Ha en fin dag i hagen!

Blomstereng i hagen

$
0
0
Vi har en liten blomstereng som en del av hagen. Den ble anlagt i fjor, og omtalt på bloggen da. Her kommer en liten oppfølger med hvordan det går med denne enga. Først et oversiktsbilde:


Som du ser så er det ikke så stort område det dreier seg om. Og "anlagt" er vel ikke helt riktig beskrivelse heller; vi har ikke gjort stort annet enn å la være å klippe gresset. Vi vet jo at dersom man skal ha en ekte blomstereng, så bør man først fjerne den gamle plenen helt, for så å så enga på nytt. Det gjorde ikke vi.


Utgangspunktet hos oss var egentlig at vi ville ta vare på noen prestekrager som vokser rundt bålstedet, og sånt ble det altså en hel eng av.



Vi synes det er fint, og akkurat nå mens prestekragene blomstrer er den aller fineste tiden. Hvis du har lyst til å se selv, så er du hjertelig velkommen!

Ha en fin dag!
Viewing all 206 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>