Quantcast
Channel: Hagegnomen Bjarnes hageblogg
Viewing all 206 articles
Browse latest View live

Tomatene vokser!

$
0
0
Tomatplantene vokser for fullt om dagen, og nå er de allerede for store til å ha inne.


Det er lyst og fint i planterommet, takket være plantelyset, men det blir fort litt i varmeste laget der. Dermed blir tomatplantene litt i overkant langstrakte. Dermed så må de ut i drivhuset. Der varierer temperaturen litt mer enn i planterommet, men alt i alt tror vi det er bedre for dem å være der (i drivhuset).

For å unngå at det blir altfor kaldt der ute, så har vi altså en liten varmeovn som jeg har beskrevet mange ganger. For at det ikke skal bli altfor varmt, så er drivhuset utstyrt med tre luker i taket som sørger for utlufting. Lukene er ikke nok, så idag har jeg hengt opp disse skyggegardinene.


De gardinene sammen med lukene er nesten nok til å holde temperaturen i sjakk. Siste tiltak i så måte er å montere et lamellvindu som vil gi ytterligere lufting (uten å åpne dørene). Det kommer jeg tilbake til snart.

Her ser du noen av tomatene som allerede har flyttet ut. Resten av dem vil bli plantet om i bøtter en av dagene.


Ha en fortsatt fin søndag!

Det fylles opp i drivhuset

$
0
0
Mens jeg var opptatt med ølbrygging, så har fruen flyttet enda flere planter ut i drivhuset. Nå begynner det å få det herlige litt kaotiske preget som det skal ha utover våren og sommeren. Tomatene (i alle fall de vi skal beholde selv) har kommet over i plastbøtter, og andre planter er også pottet om etter alle kunstens regler.


På bordet står det paprika til høyre, og noen roser til venstre. De rosene skal jo ikke være i drivhuset så lenge, men inntil vi kommer i gang med å lage rosebed så får de stå her.


De store bøttene inneholder stort sett tomater. De er satt i (kjøpt) kugjødselkompost. I fjor prøvde vi oss med å "lage" jord til tomatene selv, vi tok godt bearbeidet jord fra kjøkkenhagen og blandet med egen kompost. Det fungerte OK, men det er mye lettere å jobbe med kugjødselkompost rett fra sekken.


På gulvet her står artisjokker (de grågrønne med flikete blader i balja), to bøtter med poteter og noe annet småtteri; pelargonier som har overvintret i dukkestua.


Tomater; de ser da fine ut, ikke sant? De er altså sådd og forkultivert i planterommet i kjelleren.


Til slutt tar jeg med et bilde av den drueranka vi har stående i drivhuset. Den kommer fint med blader hvert år, men har foreløpig ikke velsignet husholdet med druer. Det er en sånn Latvisk grønn spisedrue (sto det på lappen i alle fall..). Vi har også en druestokk stående utenfor drivhuset, og den gir nok til at vi kan lage noen få glass med druegele hvert år. Så vi lever i håpet.


Ha en fin dag!

Heggen midt i april

$
0
0
Ja, da var det tid for den andre posten om heggen vår. Det er altså dette treet som jeg har bestemt meg for å følge gjennom sesongen med ett blogginnlegg hver måned. Sånn omtrent midt i måneden, derav tittelen "Heggen midt i april".


Det har jo skjedd litt siden siste innlegg, knoppene begynner jo å bli fyldige nå. Men, det er jo alt for tidlig for den å springe ut enda, det må vi nok i alle fall vente på til mai. Jeg har prøvd å ta et bilde av hvordan knoppene ser ut nå:


Dette treet er belyst om natta. Vi har en liten lyskaster som belyser treet nedenfra. Her er et bilde som skal illustrere omtrent hvordan det kan se ut:


Treet gjør nytte for seg som annet enn dekorasjon også, blant annet så har vi en hengekøye hengende mellom heggen og morelltreet ved siden av. Her skal du bare få se et bilde av kroken som vi henger den i, selve hengekøya kommer vi tilbake når det blir varmere i været.


Da tenker jeg vi sier:

God påske!

Ramsløk, eller lunsj til fruen

$
0
0
Rett utenfor Horten er det et sted (og en gammel husmannsplass) som heter Ramsli. Der kan man finne ramsløk. Så vi tok en tur sammen med mopsen Ole (som du så vidt kan skimte under Hagegnomen) for å plukke. Nå skal det sies at vi også har litt ramsløk i hagen, men denne gangen ville vi altså plukke det i naturen.


Hvis man slår opp i Urtekildens Planteleksikon, kan man lese om ramsløk at den virker fordøyelsesfremmende, magestyrkende, galledrivende, krampeløsende, antiseptisk, bakteriedrepende, soppdrepende, blodåreutvidende, blodtrykkssenkende, blodrensende, kolesterolsenkende, triglyseridsenkende, hemmende på sammenklebing av blodplater, forebyggende mot åreforkalkning og blodpropper, svettedrivende, febersenkende, urindrivende, slimløsende, antiastmatisk og ormedrepende. Ikke småtteri altså, men vel verdt å prøve ut.



Sånn ser ramsløkbladene ut. De kan brukes til så mangt, f eks i salat. Eller man kan bruke dem omtrent som man bruker vårløk eller hvitløkblader. Eller til urtesmør.  Men, vi ville lage pesto av ramsløken. Oppskriften er omtrent som følger; man tar 30-35 ramsløkblader, ca 50 gram ristede pinjekjerner, ca 50 gram revet parmesan, og olivenolje. Kjøres gjerne i en blender.



Vi hadde ikke noe parmesan, men man kan godt bruke annen ost. Gjerne en som likner litt på parmesan, f eks pecorino. Vi brukte en ganske salt men ikke så skarp gulost fra Galåvolden Gård (på Røros, det). Det funker fint. Denne pestoen skal holde seg i kjøleskapet i hvert fall en måned. Begynner den å mugne, så er det jo bare å ta seg en ny tur i skauen.



Ramsløk har sesong på våren, gjerne i mai og juni (så den er veldig tidlig i år). Så vi prøver oss med å fryse ned resten av bladene for senere bruk. Men nå blir det pasta med ramsløkpesto til lunsj. Det er jo påskeferie og gode greier, så dette må det vel gå an å servere fruen til lunsj etter at hun har jobbet en liten økt i drivhuset.


Ha en god dag!

Madeira

$
0
0
Fruen og jeg holder påskeferie på Madeira i år. Her er et bilde av hvordan det ser ut rett utenfor hotellrommet. 
Ja, du kan godt bli litt misunnelig..

Mer fra Madeira

$
0
0
Denne her et det mye av i hagen på hotellet vårt. Den ligner på engletrompet, men den er større. Noen som vet hva det er?


Småstein (fra Madeira)

$
0
0
Sånne steinsettinger laget av småstein er det mye av her. Det vil jeg ha hjemme også. Jeg tror steinene er satt i sement.
Ha en fortsatt fin dag!

Gummiplante (fra Madeira)

$
0
0
.

Da jeg var liten gutt, hadde vi en gummiplante i stua. Den var omtrent en meter høy. Her på Madeira er alt større (nesten som i Amerika..). Her er gummiplanta et digert tre.

Ha en fin dag!

Dra til Madeira

$
0
0
Og book deg inn på hotell Vila Vicencia. Er du glad i hage, så tror jeg ikke du finner hyggeligere sted å bo.

Ha en fin dag!

Vindel (fra Madeira)

$
0
0
Vindel er vi jo godt kjent med her hjemme. Det er en slyngplante med vakre hvite blomster, men som fint kan ta litt overhånd i hagen. Hjemme hos oss har vi mer enn nok av den. Vi har også en blå-lilla variant som går under navnet praktvindel, eller er det prydvindel.

På Madeira kunne vi observere disse tre variantene på et lite område. Den hvite så vi ikke noe til. For alt jeg vet, har de egne navn også. Fine, i alle fall.




Ha en fin dag!

Asparges

$
0
0
Da kan vi melde at asparges-sesongen starter hos Hagegnomen og frue, for se bare her hva som har dukket opp mens vi var på påskeferie:


Jeg passer på å ta et bilde av dem nå, før de havner i gryta. Vi gleder oss, dette er jo en av de aller første tingene vi høster fra kjøkkenhagen hvert år.

Våre aspargesplanter er godt etablerte, og står i ganske løs jord som er rik på sand. År om annet blander vi inn litt tang fra stranda i jorden. Dette er jo opprinnelig strandplanter, så det er om å gjøre å etterligne strandforhold. Da vokser de og trives.

Vi høster asparges fra våre 8-10 planter fra nå og fram til St. Hans. Etter det får plantene bare stå og vokse seg store utover sommeren. Og de kan bli ordentlig store busker, gjerne en meter eller mer. Men nå; spise dem.

Men først tar vi med et par bilder av hvordan det står til med blomstringen akkurat nå. Krokusen har blomstret av, sammen med de aller tidligste (vill-) tulipanene. Men siden sist har disse kommet til:




Ha en fin dag!

Rapport fra Madeira

$
0
0
Ja, vi tilbragte altså påsken på Madeira i år. Jeg har lagt ut noen få bilder mens vi var der nede. Man kan legge ut blogginnlegg direkte fra telefonen, via en app. Men, enten så er det jeg som ikke helt behersker appen, eller så er det ganske begrenset hva man kan gjøre. Derfor kommer det nå et blogginnlegg som oppsummerer mye fra oppholdet.

Papegøyeblomst, symbol på Madeira
Det var selvsagt hageinteressen som bragte fruen og meg til øya. Det, pluss sterke anbefalinger fra kolleger som allerede hadde besøkt øya. Madeira er jo ellers en øy som innbyr til fysisk aktivitet. Det er et flott område for de som er glad i fotturer. Men du skal ikke være redd for hverken oppover eller nedoverbakker, for det er skikkelig bratt over alt. Mellom forstaden Monte og hovedstaden Funchal er det så bratt at man kan ta seg ned veiene med slede.

Sledeførere klar for tur
Om man ikke er så glad i bakker, kan man gå tur langs de mange vanningskanalene som finnes flere steder på øya. Det er disse som kalles for levadaer. Det er kanaler med vandrestier ved siden av. De går langs dalsidene, ut og inn blant hager, hus, jordbruksterrasser og noen ganger langs rene stup. Fruen og jeg er forsiktige, så vi holdt oss unna de bratteste stupene. Allikevel byr jo disse turene på både spektakulære utsyn og interessante innsyn direkte inn i folks grønnsakshager.
Levada
Hva er det som dukker opp rundt neste sving, eller hav er det som skjuler seg bak denne porten?


Jo, det er grønnsakshager i alle former og varianter. Nå i slutten av april var det bananer klare til høsting, og mange steder kunne vi se løk og purre som var klar. Potetene var i god gang; de høster visstnok poteter tre ganger i året.
Sukkerrør
Ellers var det alle vanlige grønnsaker; squash, meloner, bønner og noen beist av noen gulrøtter. I det hele tatt så blir mye mat servert med kokte grønnsaker som tilbehør. Akkurat det var kanskje ikke så veldig spennende. Nasjonalretten er ellers espada, en dyphavsfisk (hvitt kjøtt) som serveres med banan og gjerne annen fruktsaus, sammen med poteter og, ja, kokte grønnsaker.

Fiskemarkedet, de lange sorte er espada
Det var ellers ikke noe mangel på tilgang på fersk frukt og grønnsaker, og de har et fantastisk flott marked inne i Funchal.

Grønnsaksmarkedet
Den botaniske hagen, som ligger høyt oppe i lia over Funchal, er selvsagt verdt et besøk. Her er det samlet og ordnet mye av det som vokser på øya. Her er et par bilder:



Siden Madeira ligger ute i havet langt fra fastlandet, så finnes det noen endemiske arter (som bare forekommer på stedet), f eks denne her som jeg ikke husker hva heter på norsk. På latin heter den Echium Candicans. Her er den avbildet sammen med en humle:


Noe av det man ellers legger merke til, er jo at planter som vi har i stua, eller i alle fall må passe svært godt på, ja de finner vi over alt på Madeira. Hibiscus som hekk, eller agapantus som veikantbeplantning. Eller høstlyng (Erica) så store som trær, gjerne 1000 meter over havet.

Men, jeg må avslutte. Det er altfor mye å skrive om i et blogginnlegg, så jeg anbefaler at du tar turen selv. Så kommer jeg tilbake med noen flere små drypp av Madeira i dagene framover.

Ha en fin dag!

Klippet plenen

$
0
0
OK, det er kanskje ikke sånn at det å klippe plenen i seg selv kvalifiserer til et innlegg på bloggen. Men, i år tror jeg det er rekord i tidlig klipping. Her ved Oslofjorden hvor vi holder til, pleier det å være tid for første klipping først midt i mai. Vi bor rett ved siden av den lokale barneskolen, så dermed pleier vi å klippe til 17. mai. Det må jo se ordentlig ut til grunnlovsdagsfeiringen.


Det er kanskje ikke så lett å se på bildet, men det ble da ganske fint?  Gresset var vel ikke altfor langt, men de aller fleste vår-løk-blomstene som står i plenen var allerede i ferd med å visne, så da var vel tiden inne.

Men, vi må ha et blomsterbilde også. Dette er noen botaniske tulipaner som vi har satt ute i den lille blomsterenga som vi har. De blomstrer fint nå. Og jeg husker dessverre ikke hva de heter.


Ha en fin helg i hagen!

Banan (fra Madeira)

$
0
0
Du lurer kanskje ikke egentlig på hvordan man dyrker bananer? I folkeopplysningens navn vil jeg allikevel prøve å beskrive hvordan det foregår, samt vise noen bilder. Fra Madeira, vettu.

Bananer vokser i store ranker på palmer. Og palmene finner du over alt, gjerne rett utenfor døra til hotellet.


Her ser du en bananranke. Jeg vet ikke helt om ranke er den rette betegnelsen, men det er i alle fall en lang stokk med bananklaser festet i ringer nedover.


Nederst finner du blomsten som er farget brun-lilla. Den ser du nærmere på dette bildet:


Bananene kan høstes når de er store nok, selv om de er grønne. De vil modnes gradvis etter hvert, i gamle dager var det litt av en kunst (og kjølemaskinistene var kunstnerne) å passe på at båtlastene med bananer var akkurat modne nok når de nådde bestemmelsesstedet.

Noen ganger kan det være nødvendig å beskytte bananene mot innsekter, det kan man gjøre ved å trekke en (blå) plastpose over dem på denne måten:


Når en bananpalme begynner å synge på siste verset, så setter den ett (noen ganger to) rotskudd ved siden av morpalmen. Dette skuddet lar man gro, for så å kutte ned den gamle palmen og la det nye skuddet overta. Det kan se sånn ut:


Ja, dette tenker jeg du synes var artig å få vite om..

Ha en super søndag i hagen!

Kapok (fra Madeira)

$
0
0
I hine hårde dage da Hagegnomen var i militæret, så hadde vi noen liggeunderlag som ble kalt for "kapok-matter". Navnet kapok ga den gangen bare assosiasjoner til isnende kalde dager på skytebanen, og ingen assosiasjoner til snodige trær i varmere strøk.

Men det viser seg altså at kapok er et tre som vokser blant annet på Madeira. Stammen på treet innbyr ikke til klatring, for den ser sånn ut:


Det er dermed ikke stammen på treet som bruker som liggeunderlag, men heller disse "fruktene".


Fruktene er først noen store skall, store som en stor appelsin. Inni skallet er det en bomullslignende substans, og den ble det altså laget liggeunderlag av.


Ha en fortsatt fin dag!

Hva med en liten video fra drivhuset?

$
0
0
Ja, det er hva jeg kan by på idag. Jeg har vært en liten tur ute i drivhuset med kameraet og tatt opp en liten video, så du kan få se litt av det vi har der ute akkurat nå.


Nå er ikke jeg noen stor videoprodusent (hvis jeg skulle hatt et videoproduksjonsfirma måtte navnet vært "One Take Videos"), så du får bære over med at videoen er litt uskarp de første sekundene. Derfor viser jeg også et stillbilde av den samme rosa. Men; ta en titt på hvordan det står til i drivhuset, og..



Ha en fin dag!

Peonstativ

$
0
0
Peonstativ, eller staudestativ? Hva heter det egentlig? I alle fall så er det en utfordring å få til å støtte opp peoner og høye stauder. Derfor ville jeg vise bilder av noen slike stativer som vi fant i Danmark.



Som su ser så består støtten av en jernring som står på tre bein. De fantes i noen forskjellige størrelser, denne her er vel omtrent 60 cm i diameter og omtrent like høy. De fungerer bedre (synes jeg) enn de som vi hadde fra før, som var sånne "ensidige" støtter.


De ensidige støttene har vi ofte hatt behov for å binde sammen to og to med hyssing. Fordelen med disse er at de kan settes opp når staudene har blitt store. De ringformede stativene må nesten settes opp allerede nå.

Jeg har ikke sett de ringformede i noe hagesenter her i nærheten, men jeg har kanskje ikke sett godt nok etter?

Ha en fin fredag!

Poteter og løk

$
0
0
Sammen med tomater, er løk og poteter det det går mest av hos oss når vi snakker om grønnsaker. Dermed er det naturlig at vi prøver å dyrke en god del av dette i kjøkkenhagen og i drivhuset. Og idag var dagen kommet for å sette poteter og løk.


De nye bedene i kjøkkenhagen ble luket og raket igjennom etter alle kunstens regler, så alt er klart for å sette løk. Vi har satt sjalottløk, bananløk, man aller mest vanlig gul løk. Vi satt løk bare i det nærmeste bedet, da. Og to slag tidlige poteter.


Potetene i to lange furer, da. Når vi var på Madeira i påsken la vi merke til at de brukte å sette potetene i siden av furene, vi gjetter at det er for å gjøre det enklere å hyppe dem siden. Da vil det jo ligge en haug av jord rett ved siden av risene, klar til å bli skuffet over.


Til slutt var det anledning til å prøvekjøre den nye (gamle) vannsprederen. Den virka fint, den!


Så er det bare å smøre seg med tålmodighet. Etter hva jeg har forstått så tar det 90-100 dager fra men setter til man kan høste poteter. Da er vi vel midt i august, det passer fint.

Ha en fin søndagskveld!

Vårblomstringen er snart over

$
0
0
Vårblomstene synger allerede på siste verset i hagen vår. Og etter at vi rekordtidlig har begynt å klippe gresset, så er det ikke så mye igjen. Det er tulipaner i bedene, men jeg ville heller vise bilde av disse perleblomstene. De synes jeg er så fine:


Og så et lite utsyn over en del av hagen. Det er det store staudebedet i forgrunnen. Der er det full fart, men foreløpig er det bare løkvekster som blomstrer.


Ha en fin dag!

Oppdeling og gangveier i kjøkkenhagen

$
0
0
Den siste tiden har jeg jobbet med litt mer oppdeling av kjøkkenhagen. Fruen og jeg har ønske om å drive denne kjøkkenhagen etter økologiske retningslinjer, og det innebærer blant mye annet vekstskifte. Da synes vi det er hensiktsmessig å dele opp kjøkkenhagen i ganske klart definerte bed. Med en videre oppdeling blir det jo lettere å komme til i bedene også. Når vi skal sprøyte plantene for eksempel. Neida, jeg bare tulla, vi skal ikke sprøyte noe.

Her kan du se de første spadestikkene. Jeg ville dele dette store bedet i tre, så jeg gravde ut til to gangveier. Gangveiene ble kantet med stående teglstein, og de fikk betongheller til å gå på.




Man kan jo sikkert diskutere hvor stødige kanter det blir med teglsteinene stående på denne måten. Foreløpig virker det bra, siden de på en måte kommer i klem mellom hellene og jorda bak. De stikker også dypere ned enn hellene. Idag ble jeg ferdig med gangveiene, og her ser du resultatet.


Som den flittige leser av denne bloggen vil vite, så har vi flyttet på noen bærbusker. De har også fått grusunderlag idag. Komplett med markduk og gode greier.



Jeg må nok finne på noe mellom bærbuskene og bedet også, men jeg begynner å gå tom for teglstein. Da får jeg lete opp noen flere, eller finne på noe annet.

For at du skal få oversikten over hvordan det har blitt, så har jeg tatt et bilde ut av soveromsvinduet i andre etasje. Sånn ser det ut derfra:


Helt til slutt koster vi på oss et par detaljbilder fra gangveiene:



Ha en fin fredag i hagen!


Viewing all 206 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>